Yeni Şafak yazarı Karaman: Sosyal medyayı kullanarak yalan söyleyen, tüketimi ve israfı körükleyen reklam çeşitleri de Müslümanların uzak durmaları gereken bir alan

Yeni Şafak yazarı Karaman: Sosyal medyayı kullanarak yalan söyleyen, tüketimi ve israfı körükleyen reklam çeşitleri de Müslümanların uzak durmaları gereken bir alan

Yeni Şafak yazarı Hayrettin Karaman, sosyal medyaya ilişkin olarak, "Bu araçları kullanarak yalan söyleyen, abartı yapan, tüketimi ve israfı körükleyen, alakasız ve ayıp görüntüler sergileyen… reklam çeşitleri de Müslümanların uzak durmaları gereken bir alandır." görüşünü savundu. 

Karaman yazısında, "Sosyal medya, kullanıcıların internette aradığı, kullandığı ve  içerik ürettiği interaktif iletişim platformdur. Geleneksel medya’dan Web 2.0’ın  kullanılmaya başlamasıyla, tek yönlü içerik paylaşımından, çift taraflı içerik alışverişine erişim sağlanılan medya iletişimidir.' Bu kadar geniş ve kolay bilgi, haber, görüntü… üretme ve yayma imkanı icat edilince hem hayırda hem de şerde (kötülükte, günahta) kullanma bakımından geçmiş zamanlarda hayal bile edilemeyecek bir durum gerçekleşmiştir. Bu araçları kullanarak algı oluşturmak da bir başka belâdır; kısa bir zaman içinde büyük insan kitlelerinin kanaat, eğilim ve tercihleri ile oynama imkânı doğmuştur. Medya ve sosyal medya araçlarını yaşlı genç, köylü kentli, okumuş cahil, Müslüman öteki… herkes kullandığına, hatta birçok kimsede bağımlılık oluştuğuna göre Müslümanların bu araçlarla ilişkisi ve üretilen veya aktarılan bilgi ve haberleri nasıl değerlendirmesi gerektiği konusunda bazı açıklamaların fayda getireceğini umuyorum." ifadesini kullandı.

Karaman şunları kaydetti:

"Medya ve sosyal medyayı “bütünüyle bir tüzel kişilik veya bir sanal insan” gibi tasavvur edersek ve bu kişinin yalan da söylediği, iftira da ettiği, insanları yanlış ve zararlı yönlendirmeler de yaptığı kesin olduğuna göre İslâmî kaynaklardaki “fâsık” terimi bu kişiye tıpatıp uymaktadır.

Bu araçları kullanarak yalan söyleyen, abartı yapan, tüketimi ve israfı körükleyen, alakasız ve ayıp görüntüler sergileyen… reklam çeşitleri de Müslümanların uzak durmaları gereken bir alandır."