Yeni Şafak yazarından TSK'ya öneri: Şehitlerimizin cenazelerinin medyaya veriliş biçiminin gözden geçirilmesinde yarar olabilir

Yeni Şafak yazarından TSK'ya öneri: Şehitlerimizin cenazelerinin medyaya veriliş biçiminin gözden geçirilmesinde yarar olabilir

Yeni Şafak gazetesinin iletişimci yazarı Ali Saydam, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ‘iletişim’ konusunda önerilerde bulunduğu bugün önerilerde bulunduğu bugünkü yazısında “Şehitlerimizin cenazelerinin medyaya veriliş biçiminin gözden geçirilmesinde de yarar olabilir. Günün duygusal ağırlığı tabii ki yaşanacaktır; fakat seremoni bir ağıttan çok gücün, dirayetin ve sarsılmaz inancın göstergesi olmalıdır” dedi.

Saydam’ın yazısının ilgili bölümü şöyle:

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin silah kullanmada gösterdikleri maharetin benzerini iletişim konusunda da gösterdiklerinden hiçbir şüphem yok… Yalnız bir iki naçizane önerimiz olabilir…

1. “Şehitlerimizin kanı yerde kalmayacak” gibi açıklamalar tabii ki çok yerindedir. Ancak bu hesaplaşmayla ilgili bilgi karmaşasından da söz etmek maalesef mümkün. Etkisiz hâle getirilen terörist sayısına ilişkin çok sayıdaki açıklamanın, izleyici (halk) nezdinde birbirine karıştığı söylenebilir. Oysa can yakan bir terör saldırısı karşılığında verilen cevabın muhasebesi çok daha net ifade edilebilir.

2. Savaşıyorsak şehit ve gazilerimizin az da olsa acı haberleriyle karşılaşabileceğimizi tabii ki biliyoruz. Türk halkı ve askerlerimizin yakınları gereken metaneti göstermektedirler. Ancak şehitlerimizin cenazelerinin medyaya veriliş biçiminin gözden geçirilmesinde de yarar olabilir. Günün duygusal ağırlığı tabii ki yaşanacaktır; fakat seremoni bir ağıttan çok gücün, dirayetin ve sarsılmaz inancın göstergesi olmalıdır. Örneğin bayrağımızın törenle katlanması ve şehit ailesine teslimi, merasim mangasının havaya ateş etmesi, dini törenden sonra şehidimizin kendi birliğinden bir subayın konuşma yapması vb. ritüeller, verilmek istenilen mesajların birer taşıyıcısı olarak işlev görebilirler.

3. Tören sonrasında şehitlerimiz unutulmamalı. Yakınlarının ve ailelerinin nasıl bir metanetle ve gururla hayatlarını sürdürdüklerini anlatan belgeseller, haberler zaman zaman yayınlanmalı. Gazilerimiz için faaliyet gösteren rehabilitasyon merkezlerinin belgeselleri sık sık devreye alınmalıdır.

O nedenle hâlâ geçerli olduğunu anladığımız 29.9.1956 tarih ve 9420 no’lu Resmî Gazete’de yayınlanan 'Askeri Merasim ve Protokol Talimatnamesi'nde gerekli değişiklik yapılarak yukarıdaki iletişim yaklaşımı güncellenebilir."