Yeni Zelanda Turizm Bakanı: Günde 10 dolar harcayıp, erişte yiyen turistleri hedeflemeyeceğiz

The Guardian

Yeni Zelanda Turizm Bakanı Stuart Nash, düşük bütçeli turistler yerine daha zengin turistleri hedefleyeceklerini söyledi. 

The Guardian'daki habere göre, Kasım 2020'den bu yana Turizm Bakanı olarak görev yapan Nash "Yüksek nitelikli turistleri hedefleyeceğiz. Sırt çantalıları da ağırlayacağız ama günde 10 dolar harcayıp, erişte yiyecek turistlere odaklanmayacağız" dedi.

Nash, 2020 yılında da benzer açıklamalar yapmıştı. Turizm Bakanı, hedefledikleri turist grubunu "birinci sınıfta uçan, helikopter kiralayan ve lüks marketlerde yemek yiyen" kişiler olarak nitelendirmişti. Nash, açıklamasının ardından "elitist" olmakla ve güncel trendleri yakalayamamakla eleştirilmişti. 

Düşük gelir grubu daha uzun süre kalıyor

Birçok uzman ise daha zengin turistleri hedeflemenin hem iklim krizini derinleştirdiğini hem de ekonomik açıdan sanıldığı kadar avantajlı olmadığını belirtiyor. Yeni Zelanda'daki Otago Üniversitesi Turizm bölümünde profesör olan James Higham, zengin turistlerin turizm gelirine daha fazla katkı sağladığı yönünde bir kanıt görmediğini söyledi.

Gemi gezisi için gelenlerin daha varlıklı insanlar olduğunu söyleyen Higham, turistlerin yüzde 9'unun gemiyle gelmesine rağmen ekonomik katkılarının yüzde 3 seviyesinde kaldığını ifade etti. Profesör, sırt çantalılar ve öğrenciler gibi düşük gelir grubundaki turistlerin, daha uzun süre kalmaya eğilimli olduğunu paylaştı.

Covid-19 salgınından önce, Yeni Zelanda'nın gayri safi yurt içi hasılasının yüzde 9,3'ünü turizm gelirleri oluşturuyordu.