Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK), Tayland'ın Bangkok şehrinde Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi öncülüğünde yapılan sosyal bilimler kongresini incelemeye aldı. Onlarca akademisyenin katıldığı ve akademik amacı tartışmalara neden olan kongre için harekete geçen YÖK, 5 üniversiteye resmi yazı göndererek hem uyardı hemde savunma istedi.
Karar gazetesinden Kenan Butakın'ın haberine göre, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi öncülüğünde, geçen ocak ayında Tayland'ın başkenti Bangkok'ta bir 'sosyal bilimler kongresi' düzenlendi. Kongreye katılanların tamamına yakının Türkiye'de çeşitli üniversitelerde görev yapan akademisyenlerden olması tartışma yarattı. Daha önce Ağrı ve Konya'da düzenlenen 'Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi' adlı organizasyonun duyurusunda Türkiye'den 33 akademisyen yer aldı. Buna karşın yabancı akademisyenlerin sayısı da sadece 4 olarak açıklandı. Spor, kültür ve eğitim alanlarında çalışmalara yer verilen kongrenin Türkiye yerine Tayland'da düzenlenmesi de maliyeti noktasında eleştirilere neden oldu.
Kongre duyurusunda da, "Sosyal bilimler alanında çalışma yapan yurt içi ve yurtdışından bütün bilim insanları, araştırmacılar ve kurumlar davetlidir. Kongremiz sosyal bilimler alanındaki sorunlar, gelişim ve değişimler ile ilgili çalışma ortamı oluşturmayı önemsemektedir. Bu bağlamda sizleri sosyal bilimler alanında değişimleri, dönüşümleri, ilerlemeleri ve yenilikleri bilimsel bir platformda tartışarak, akademik ve bilim camiasına katkı sunmaya davet ediyoruz. Tayland'ın tarihi, kültürel, ekonomik ve eğlence başkenti Bangkok'ta gerçekleşecek olan bu etkinlik ile dünyanın farklı bölgelerinde çalışan akademisyen ve araştırmacıların ortak bir zeminde buluşmaları en büyük dileğimizdir. Katılımcıların Tayland'ın egzotik ortamında kendilerine önemli kazanımlar elde edeceği bir kongre olmasını dileriz" denildi.
Kongrenin organizasyon komitesinde görev yapan Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Öğretim Üyesi Serkan Tevabil Aka, kongrenin Tayland'da yapılmasına yönelik eleştirileri yanıtlarken, "Daha önce Ağrı ve Konya'da düzenlenen kongremizin 3'üncüsünü bu kez Bangkok'ta düzenlemek istedik. Bunun temel nedeni, Bangkok'un kongre anlamında bir cazibe merkezi olması. Diğer etkenler ise iklim etkeni ve ekonomik nedenler. Hem yurt içi hem de yurt dışındaki üniversitelere çağrımızı yaptık. Katılımcıların çoğunun Türkiye'den olması bizimle ilgili değil, başvuranlarla ilgili. Birçok akademisyen kongreye gideceği zaman üniversitelerinden ödenek alır ve o şekilde bilet dahil ödemelerini yapar. Bazıları ise kendi cebinden öder. Biz de bir şirketle anlaşıp kongremizi düzenledik. Ayrıca Bangkok'a gelenlerin kongre dışında ne yapacağı ve niyetleri bizi ilgilendirmez" şeklinde konuştu.
YÖK'ün konuyla ilgili aldığı karar ve üniversitelere gönderdiği resmi yazıda şu ifadeler kullanıldı:
"Son yıllarda yurt dışında düzenlenen bilimsel sempozyum, panel, toplantı ve kongre gibi üniversitelerimizin kurumsal olarak yer aldığı faaliyetlerle ilgili olarak Kurulumuza intikal eden şikayetler giderek artmaktadır. Bu durum kamuoyunda üniversitelerimizin faaliyetleri hakkında olumsuz intibalar oluşmasına, Yükseköğretim Kurulu'nun haksız yere suçlanmasına ve tüm akademi camiasında onulmaz yaralar açılmasına sebep olmaktadır.
"Bu bağlamda 23-25 Ocak 2019 tarihinde Tayland'ın Bangkok şehrinde gerçekleştirilen 3. ISSC (International Social Sciences Conference) Kongresi'ne Ağrı İbrahim Çeçen, Gazi, Muş Alparslan, Siirt, Erzincan Binali Yıldırım ve Selçuk üniversitelerinin logoları ile ve dört rektöründe onur kurulunda yer almasıyla düzenleyen/destekleyen kuruluşlar arasında bulunduğu; bu durumun
"a- Kamu yararı, bilimsel kazanç ve akademik etik açısından değerlendirilerek ayrıntılı gerekçelerinizi,
"b- Bu sempozyum için herhangi bir ad ve görevlendirme ile yevmiye, harcırah, BAB vb. adlar altında kaynak kullanılıp kullanılmadığı hususlarının,
"27.06.2019 tarihine kadar Yükseköğretim Kurulu'na bildirilmesinin Ağrı İbrahim Çeçen, Gazi, Muş Alparslan, Siirt, Erzincan Binali Yıldırım ve Selçuk üniversitelerine tebliğ edilmesine karar verildi."
Kongrenin duyurusunun yapıldığı internet sitesinde, uçak bileti dışında katılım ücreti çift kişilik oda için 370 dolar, tek kişilik oda için de 460 dolar olarak açıklandı. Bu paranın içinde 3 gün 4 gece otel konaklaması da bulunuyor. Ancak uçak bileti şimdiki fiyat üzerinden bakıldığında 4 bin lira civarında. Öte yandan kongreye dinleyici olarak katılmanın bedeli ise 100 dolar. Organizasyon komitesi kongreye dinleyici olarak katılanların sayısı konusunda ise herhangi bi bilgi paylaşmadı.