YSK İYİ Parti Temsilcisi Öztürk, İmamoğlu'nun adaylığını değerlendirdi: Yasak gelirse iki ayrı senaryo üzerinden süreç yürüyecek

YSK İYİ Parti Temsilcisi Öztürk, İmamoğlu'nun adaylığını değerlendirdi: Yasak gelirse iki ayrı senaryo üzerinden süreç yürüyecek

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) İYİ Parti Temsilcisi Mustafa Tolga Öztürk, mahkumiyet kararı alan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun cumhurbaşkanı adayı olması halinde, "yasak gelirse iki ayrı senaryo üzerinden süreç yürüyecek" dedi. Öztürk, cumhurbaşkanlığı seçiminde kazanan adayın hükümlü hale gelmesi halinde ikinci adaya mazbata verilmeyeceğini açıkladı. 

Hapis ve siyasi yasak cezası almasının ardından İmamoğlu'nun, cumhurbaşkanı adayı olup olamayacağı tartışılmaya başlandı.

Birgün'den Hüseyin Şimşek'in haberine göre Öztürk, adaylık sürecinde yaşanabilecek olası yargı engellemeleri ve seçim kurulları hakkında değerlendirmelerde bulundu. Bir cumhurbaşkanı adayının seçimleri önde tamamlamasının ardından hükümlü hale gelmesi durumunda yaşanacakları anlatan Öztürk, “Cumhurbaşkanlığı seçiminde aranan yeterlilik yüzde 50+1’dir. Bir adayın bu oya ulaşmadan sırf öndeki aday hükümlü hale geldi diye cumhurbaşkanı ilan edilmesi mümkün değildir. Yasak gelirse iki ayrı senaryo üzerinden süreç yürüyecek” dedi.

"Süreç yeniden başlar"

İlk senaryonun Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turuna ilişkin olduğunu bildiren Öztürk, “Cumhurbaşkanlığı seçimi yapıldığında, ikinci tura kalma durumu ortaya çıkarsa, ancak geçici sonuç ilan edilmeden ilk sıradaki aday hükümlü hale gelirse bu durumda seçimi üçüncü sırada tamamlayan adayın ikinci turda yarışmak istediğine ilişkin başvurusu beklenecek. Üçüncü sıradaki aday başvurursa ikinci ve üçüncü olan adaylar ikinci turda yarışacak. Başvurmazsa süreç başa dönecek” diye konuştu.

İkinci senaryonun seçimlerin ikinci turu hakkında olduğunu bildiren Öztürk, “Eğer seçimin ikinci tura kalması kesinleştikten sonra süreç işler ve ilk sıradaki aday hükümlü hale gelirse o zaman seçimler iptal olur. Süreç yeniden başlar ve 45 gün içerisinde adaylar yeniden belirlenerek yeni bir seçim yapılır” diye konuştu.

"Bazı büyükşehirlerde görece genç ve tecrübesiz hâkimler, seçim kurullarının başına geçti"

Yeni seçim kanununa göre, il seçim kurullarında ‘kıdemli hâkim’in görev alması uygulaması ortadan kalktı. Bir başkan, iki asil ve iki yedek üyeden oluşan il seçim kurulu üyeleri, 2 yılda il merkezinde görev yapan, kınama veya daha ağır disiplin cezası almamış, en az birinci sınıfa ayrılmış hâkimler arasından, adli yargı ilk derece mahkemesi adalet komisyonunca kura yöntemiyle belirleniyor.

Bu durumun ortaya çıkarabileceği olası sonuçlar hakkında da değerlendirmelerde bulunan Öztürk, şöyle konuştu:

“Bu seçimler, hem seçim kurulu başkanları hem de yeni seçim kanunu açısından en büyük sınav olacak. Büyükşehirlerde yeni kanuna göre il ve ilçe seçim kurulu başkanları için kura çekimleri yapıldı. Bazı büyükşehirlerde görece genç ve tecrübesiz hâkimler seçim kurullarının başına geçti. Daha önce seçim kurulu başkanlığı yapmamış ya da seçimlerle ilgili tecrübesi bulunmayan bu hâkimler, büyükşehirlerde il seçim kurulu başkanı olduktan sonra, elbette herkesi aynı kefeye koyamayız ama çeşitli sorunlara neden olabilirler. Bu durumun sancıları yaşanabilir.”