Yunanistan, aşırı sağcı Altın Şafak'ın devamı niteliğindeki partinin parlamentoya girmesini engelledi

Yunanistan, aşırı sağcı Altın Şafak'ın devamı niteliğindeki partinin parlamentoya girmesini engelledi

Yunanistan hükûmeti, suç örgütü olarak belirlendikten sonra kapatılan neo-Nazi Altın Şafak Partisi’nin devamı niteliğindeki aşırı sağcı partinin parlamentoya girmesini engellemek için harekete geçti.

The New York Times’da yer alan habere göre, çarşamba günü Yunanistan’da liderleri ciddi suçtan ceza alan ve demokrasiye tehdit olarak belirlenen partilerin parlamentoya girmesini engelleyen hükûmet destekli tasarı, muhafazakârlar ve muhalefetteki Sosyalist Parti’nin oylarıyla geçit. 300 sandalyeli parlamentoda 178 oyla geçen tasarıda Syriza Partisi oy kullanmazken daha küçük muhalefet partileri karşı oy kullandı. 

Tasarıda adı geçmese de söz konusu engel, Altın Şafak Partisi’nin eski liderlerinden Ilias Kasidiaris’in liderliğindeki Ulusal Parti’nin parlamentoya girmesinin önünü kapatıyor.

Kendisinin eski bir Yunan sembolü olarak tanımladığı ancak Nazi sembolü olan svastikanın dövmesini taşıyan Kasidiaris, şu anda parti lideri olsa da hapiste. 

Aşırı sağcı Altın Şafak’ın devamı niteliğindeki Ulusal Parti, anketlerde nisanda yapılması beklenen genel seçimde parlamento için gereken yüzde 3’lük sınırı aşıyor görünüyordu.

Aralarında Kasidiaris’in de bulunduğu Altın Şafak Partisi’nden isimler solcu muhaliflere ve göçmenlere saldıran bir suç örgütü yönettikleri için yargılanmıştı. 2012 seçimlerinde Altın Şafak oyların yüzde 7'sini alarak mecliste üçüncü parti olmuştu.