T24 Dış Haberler
Yunanistan Hükümet Sözcüsü Ioannis Oikonomou, Atina'nın "Türkiye'nin provokasyonları artırmasına karşı" geleneksel müttefiklerini harekete geçirebileceğini ve uluslararası hukukun gücünü kullanabileceğini ifade etti.
Oikonomou, "gerektiği takdirde" Yunanistan'ın savunma kapasitesinin herhangi bir tehdide karşılık verebilecek kadar güçlü olduğunu belirtti.
Sözcü, "Müttefiklerimiz bizim tarafımızda, biz haklıyız; haklı iddialarımıza karşı herhangi bir tehdidi efektif bir şekilde caydırabiliriz" dedi.
Oikonomou, "Yunan diplomasisi, duruşumuz konusunda Avrupa Birliği, ABD ve diğer müttefiklerimizin desteğini almıştır" dedi.
Türkiye ve Yunanistan, son yıllarda Doğu Akdeniz'deki kıta sahanlığı, Ege üzerinde hava sahası, göçmen krizi ve Kıbrıs'ın geleceği gibi konularda sık sık karşı karşıya geldi.
İki ülke arasında mevcut kriz, Erdoğan'ın Yunanistan'ın Ege Denizi'ndeki adalarını statüsü gerekçesiyle silahlandırılamayacağını söylemesiyle başladı. Ankara, 1923 Lozan ve 1947 Paris Antlaşmaları'nın Yunanistan'a adaları silahsız kalmaları şartıyla verdiğini savunuyor.
Erdoğan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Adaları silahlandırmaktan vazgeçmeye davet ediyorum, şaka yapmıyorum, ciddi konuşuyorum. Yunanistan'ı tıpkı bir asır önce olduğu gibi pişmanlıkla sonuçlanacak hayallerden, söylemlerden ve eylemlerden uzak durması, aklını başına alması konusunda tekrar ikaz ediyoruz. Kendine gel" demişti.
Türkiye, Ege'deki adaların silahlanmasının kendisine tehdit oluşturduğunu savunurken, Atina da bu tür söylemlerin "egemenliğine müdahale" olduğunu iddia ediyor.
Öte yandan Miçotakis'in ABD Kongresi'nde yaptığı konuşmalarda isim vermeden Türkiye'ye işaret eden negatif söylemlerde bulunması, Erdoğan'ın tepkisini çekmişti.
İki ülke de geçen haftalarda Birleşmiş Milletler'e adalar ve hava sahası konusundaki duruşlarını detaylandıran mektuplar yolladı.