Yüz binler 'Demokrasi ve Şehitler Mitingi' için Yenikapı'ya akın etti

Yüz binler 'Demokrasi ve Şehitler Mitingi' için Yenikapı'ya akın etti

15 Temmuz darbe girişiminde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın "Sokaklara çıkın" çağrısı yapmasından bu yana ülke genelinde tutulan demokrasi nöbetlerinin finali niteliğindeki 'Demokrasi ve Şehitler Mitingi' bugün Yenikapı'da yapıldı. Saat 17:00'de başlayan mitingde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Binali Yıldırım, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, konuşma yaptı. 80 ilde canlı yayınlanan miting için İstanbul genelinde tüm toplu ulaşım araçları gün boyunca ücretsiz olacak çalıştı. Anadolu Ajansı, mitinge katılanların sayısını 5 milyon olarak açıkladı. Konuşmalar öncesinde Cumhurbaşkanı, TBMM Başkanı, siyasi parti liderleri ve KKTC Başbakanı tek tek kürsüye çıkarak katılımcıları selamladı. Konuşmalarının sona ermesinin ardından tüm konuşmacılar kürsüye çıkarak birlikte kalabalığı selamladı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan geçtiğimiz günlerde CHP ve MHP liderlerine mitinge katılma çağrısı yapmış, Devlet Bahçeli katılma kararı alırken, Kemal Kılıçdaroğlu bu çağrıya olumsuz yanıt vermişti. Erdoğan'ın ardından Yıldırım da Kılıçdaroğlu'na katılma çağrısında bulunmuş, taraflar arasındaki temasların ardından CHP MYK'sından mitinge katılma kararı çıkmıştı. Kılıçdaroğlu, Yıldırım'dan meydanda dev bir Atatürk posteri bulunması ve daha büyük bir poster bulunmaması talebinde bulunmuştu. 

 

Selamlamayla başladı

 

Yenikapı'daki Demokrasi ve Şehitler Mitingi bugün milyonların katılımıyla gerçekleştirildi. Resmi olarak saat 17:00 sularında başlayan mitingte sırasıyla Devlet Bahçeli, Kemal Kılıçdaroğlu, KKTC Başbakanı Hüseyin Özgürgün, Başbakan Binali Yıldırım, TBMM Başkanı İsmail Kahraman ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan kürsüye çıkarak kalabalıkları selamladı. Selamlama sırasında Erhan Güleryüz'ün darbe girişiminin ardından yaptığı "Millet Marşı" çaldı.

 

Tansu Çiller protokolde

 

Ardından darbe girişiminde hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşu yapıldı ve İstiklal Marşı okundu ve Kuran tilavetine geçildi. Tilavetin ardından Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, kürsüye çıkarak dua okuttu. Görmez'in ardından darbe girişimi sırasında yaralanan bir vatandaş çıkarak konuşma yaptı. Bu arada protokolde eski başbakanlardan Tansu Çiller'in de olması dikkat çekti.