Zelenski, ABD Kongresi'nde konuştu: Nazi Almanyası'na karşı mücadeleyi hatırlattı, Rusya'ya karşı zafer için desteğin sürmesini istedi

Zelenski, ABD Kongresi'nde konuştu: Nazi Almanyası'na karşı mücadeleyi hatırlattı, Rusya'ya karşı zafer için desteğin sürmesini istedi

T24 Dış Haberler

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya’nın başlattığı işgalden bu yana gerçekleştirdiği ilk yurtdışı ziyareti kapsamında gittiği ABD’de, Kongre üyelerine seslendi. Kongre’deki ortak oturumda konuşan Zelenski, Ukrayna’nın, Rus saldırılarına karşı direnişini asla durdurmayacağını söyledi. Zelenski,  Washington’ın desteğinin devam etmesinin zafere giden yolda en önemli nokta olduğunu vurguladı. ABD Başkanı Joe Biden ise, düzenledikleri ortak basın toplantısında Zelenski'ye, "asla yalnız kalmayacaksınız" dedi.

The Guardian’da yer alan habere göre, Zelenski, ABD Kongresi’ndeki ortak oturuma katıldığında ayakta alkışlandı. Zelenski, konuşma sırasında ABD’nin Nazi Almanyası’na karşı savaşına dair yaptığı hatırlatmalar sonrası uzun süre alkış aldı. 

Zelenski, “İki ülke bu savaşta müttefik ve gelecek yıl bir dönüm noktası olacak. Bunu biliyorum. Ukrayna cesareti ve Amerika azmi, ortak özgürlüğümüzün geleceğinin garantisi olmalıdır” dedi.

ABD, Rusya’nın 24 Şubat’ta başlattığı işgalden bu yana Ukrayna’ya 22 milyar dolar askeri yardımda bulundu. Beyaz Saray çarşamba günü 1 milyar 85 milyon dolar daha yardım ve ilk defa Patriot hava savunma füzeleri desteğinde bulunulacağını açıkladı. Zelenski’nin ABD’ye yaptığı ziyaretle, gelecek yıl için ihtiyaç duyulan 45 milyar dolarlık askeri yardıma şüpheli yaklaşma ihtimali olan Temsilciler Meclisi’nin yeni Cumhuriyetçi Partili çoğunluğunu ikna etmeyi amaçladığı belirtildi.

Zelenski, desteğin devamını sağlamak için yaptığı konuşmada özgürlük ve ABD’nin Ukrayna’ya desteği konularına odaklandı vurguladı. Zelenski,  “Rusya’yı dünya için akıllardaki savaşta yendik. Korkumuz yok. Dünyanın da olmasın. Ukrayna bu zaferi elde etti ve bu bütün dünyaya ilham veriyor” dedi.

Savaş alanında zorlukların sürdüğünü vurgulayan Zelenski, ABD’nin destek konusunda kilit bir rol oynadığını belirterek, “Rusya istese saldırıları durdurabilir, ancak siz bu zaferi hızlandırabilirsiniz” diye konuştu.

Ukrayna askerlerini 1944'te Nazi Almanyası’na karşı savaşan ABD birliklerine benzeten Zelenski, “Ağır silahlarımız var. Evet. Teşekkürler. Yeterli mi? Değil” diyerek salonda gülüşmelere sebep oldu.

Kongre öncesi Biden'la görüşme

Zelenzki, Kongre'deki ortak oturumdan önce ABD Başkanı Joe Biden ile Beyaz Saray'da görüşerek, ortak basın toplantısına katıldı. 

Ukrayna lideri Zelenski'nin konuşma yaptığı kürsünün arkasında ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris ve Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Ukrayna bayrağı açtı

ABD Başkanı Biden, basın toplantısında, "Rusya, kışı silah olarak kullanıyor. Masum Ukraynalı sivilleri hedef alıyorlar. Rusya bedelini ödeyecek. Ukrayna'nın savaşta başarılı olması için yardım etmeye devam edeceğiz. Birlikte özgürlük ateşini yakmayı sürdüreceğiz. Savaş ne kadar sürerse sürsün Ukrayna'ya desteğimiz devam edecek. Asla yalnız kalmayacaksınız"  dedi.

Zelenski ise, "Rusya terörüne nasıl direneceğimizi konuştuk, barış zirvesi için formül önerdik. Özgürlüğümüz için savaşıyoruz. Halkımızı korumak, bu kış hayatta kalmak zorundayız" diye konuştu.  

 

TIKLAYIN - Biden ve Zelenski'den ortak basın toplantısı: "Bu kış hayatta kalmak zorundayız"