Zelenski, Rusya'nın kritik altyapıyı hedef alan saldırılarını "enerji terörü" olarak niteledi

Zelenski, Rusya'nın kritik altyapıyı hedef alan saldırılarını "enerji terörü" olarak niteledi

Rusya’nın Ukrayna’nın enerji altyapısını hedef alan saldırıları Ukrayna’nın yanı sıra komşu ülke Moldova’da da elektrik kesintilerine neden olurken Volodimir Zelenski, Rusya’nın son saldırılarının “insanlığa karşı işlenmiş suçlar” olduğunu söyledi. 

The Guardian’da yer alan habere göre, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin acil düzenlediği toplantıya uzaktan katılan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik son saldırılarını “enerji terörü” olarak niteledi. Zelenski, BM Güvenlik Konseyi’ne “enerji terörünün her türünü kınayacak” bir karar oluşturulmasını önerdi. 

Rusya’nın olası vetosuna atıfta bulunan Zelenski, “Bu savaşı başlatan tarafın veto hakkının korunması saçmalık. Uluslararası bir teröristin esiri olamayız” dedi.

Zelenski, BM’den uzmanlar gönderilmesini ve Ukrayna’nın hasar gören kritik altyapısının incelenmesini istedi.

Ukrayna ordusu Rus güçlerinin çarşamba günü yaklaşık 70 füze saldırısı düzenlediğini söyledi. Saldırıların 10 kişinin ölümüne neden olduğu ve üç nükleer enerji istasyonunu kaynaktan koparttığı belirtildi. 

Ukrayna Enerji Bakanı ülkenin dört bir yanında elektrik kesintileri yaşandığını belirtirken başkent Kiev’de suyun kesildiği aktarıldı. 

Ukrayna’nın pek çok şehrinde elektrik kesintileri sürerken komşu ülke Moldova’da da elektrik kesintileri yaşandı.