Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremlerden etkilenen illerde tarımsal üretimi sürdürmek için yapılması gerekenleri paylaştı, tarım arazilerinin artık imara açılmamasını istedi.
Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, depremlerin ardından bölge ziyaretlerinde bulunarak üreticilerin sorunlarını yerinde gördüklerini, topladıkları yardımları kendi imkanları ve AFAD aracılığıyla afet bölgelerine sevk ettiklerini aktardı.
Deprem bölgesinde tarım alanlarının imara açılması sorunu bulunduğunu vurgulayan Bayraktar, şöyle dedi:
"Tarım arazileri artık imara açılmamalıdır. Tarımsal üretim için bulunmaz değerde olan bu toprakların inşaata açılması ve bu yolla yok edilmesi, ülkenin gıda güvenliğini tehlikeye atarken bu topraklar üzerindeki güvensiz yapılaşma, insanlarımızı evsiz barksız bırakmış, binlerce insanımızın canına mal olmuştur.
Çürük binalar ve tarım alanlarının yumuşak zemini, felaketin boyutunu artırmıştır. İllerdeki Toprak Kurulları verimli arazilerin imara açılması konusunda daha dikkatli olmalı, kamu yararı maddesi suistimal edilmemelidir. Birçok ilde Toprak Kurullarına çiftçi temsilcisinin çağrılmaması imara açılmayı kolaylaştırıyor. Toprağın sahibi çiftçi temsilcilerinin Toprak Kurullarında bulunması zorunlu olmalıdır."
Mazot ve gübre destek ödemelerinin nakit olarak öne çekilmesi, hayvansal üretime hayvan başına yem ve hayvancılık desteklerinin şubat ayında verilmesi ve sübvansiyonlu kredi borçlarının faizsiz ertelenmesi kararlarını doğru bir adım olarak gördüklerini bildiren Bayraktar, şöyle devam etti:
"Ancak tarımsal üretimin sonraki süreçte sekteye uğramaması ve nakit sıkıntısının giderilmesi için bu ödemelerin bölgede artırılarak uygulanması, kredi borçlarının silinmesi de dahil kredi kolaylıkları getirilmesi ve mali yönden tüm tedbirlerin alınması gerektiğini vurguluyoruz. Bir yandan destek verirken diğer yandan elektrik şirketlerinin üreticilerin mazot ve gübre destek hesaplarından enerji borcunu tahsil etmesi büyük tepkilere neden olmaktadır. Elektrik şirketleri büyük tepkiye neden olan bu uygulamaya derhal son vermelidir."
Türkiye'de GSYH'nin yüzde 9,1'inin, tarımsal GSYH'nin ise yüzde 15,1'inin afet bölgesinden karşılandığını belirten Bayraktar, afet bölgesindeki tarımsal sorunların giderilmesi için yapılması gerekenleri ise özetle şöyle sıraladı: