17 Ağustos depreminin yıl dönümü yaklaşırken okullarda alınması gereken önlemler
Hakan Aksay

Haberler

Hakan Aksay

Yükleniyor...

17 Ağustos depreminin yıl dönümü yaklaşırken okullarda alınması gereken önlemler

17 Ağustos Gölcük Depremi'nin yıl dönümü yaklaşıyor. Resmi rakamlara göre depremde 17 binden fazla insan hayatını kaybetti.

Marmara'da olası bir deprem gündemdeki yerini korurken, Boğaziçi Üniversitesi Kandili Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener uyardı: 'Ne zaman' sorusunu sormayı bırakıp, geç olmadan önlem almak zorundayız."

T24'ün deprem dosyasında bugün Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD)'nın hazırladığı 'farkındalık' videosu yer alıyor.

Videoda deprem anında okulda bulunan öğrenci ve okul çalışanların alması gereken tedbirler anlatılıyor.

Okul içi yardım ekipleri:

Deprem sonrasında yangın çıkması ihtimaline karşı bina içindeki elektrik ve gaz sistemlerini devre dışı bırakacak ‘okul enerji kontrol ekibi’, deprem sırasında veya sonrasında çıkabilecek yangına müdahale edecek olan ‘okul yangın müdahale ekibi’, binada çökme, yıkılma olması ve birinin enkaz altında kalması durumunda müdahale edecek olan ‘okul arama kurtarma ekibi’, hafif yaralı biri var ise tedavisini yapacak olan ‘okul ilk yardım ekibi’, tüm dış kapıları kapatacak olan ‘okul güvenlik ekibi’, deprem sonrasında yemek, su ve temizlik ihtiyaçlarının karşılanması için ‘okul lojistik destek ekibi’, ‘deprem sonrasında yoğun bir korku, endişe ve şok durumu yaşayanlara destek olması için ‘okul psikososyal müdahale ekibi’ kurulması gerekiyor.

Deprem öncesinde alınması gereken önlemler:

Her kat için ayrıca hazırlanan ‘sınıf tahliye planı’ deprem sonrasında ilk olarak hangi katın, hangi sınıfın, hangi koridor ve kapıdan binadan ayrılacağını göstermesi açısından hayati öneme sahip. Her sınıfın duvarında bu tahliye planının, deprem olsun veya olmasın asılı durması gerekiyor. Engelli öğrencilerin tahliye planının da ayrıca çalışılması deprem anında zamanı verimli kullanmak açısından hayati önem taşıyor.Sınıf içerisindeki deprem anında düşebilecek ve öğrencilere zarar verebilecek eşyalar da sabitleştirilmeli.

Deprem anında okulda bulunanların yapması gerekenler:

Sarsıntı başladıktan sonra hemen sağlam bir masa bularak burada ‘çök, kapan, tutun’ yöntemi uygulanarak depremin geçmesi beklenmeli. Sırt bölümü pencereye dönük bir şekilde kapatılıp, baş ve ense düşecek cisimlere karşı ellerle kapatılarak korunmalı. 

Deprem sonrasında izlenecek yol:

Sınıflar, sınıf tahliye planına uygun olarak tahliye edildikten sonra sınıf başkanı veya öğretmen önderliğinde bahçeye getirilerek daire olacak şekilde toplanmalı.

 

D_Side_Content_300x250

İlgili İçerikler

Öne Çıkan Videolar