Aydın Doğan Vakfı Uluslararası Karikatür Yarışması Jüri Üyesi Tan Oral: Karikatürün var olma sebebi özgürlüğün olmaması
Hakan Aksay

Haberler

Hakan Aksay

Yükleniyor...

Aydın Doğan Vakfı Uluslararası Karikatür Yarışması Jüri Üyesi Tan Oral: Karikatürün var olma sebebi özgürlüğün olmaması

Bu yıl 36'ıncısı düzenlenen 'Aydın Doğan Vakfı Uluslararası Karikatür Yarışması'nın kazananlarını belirlemek için karikatüristlerden oluşan jüri toplandı. 

Hilton İstanbul Bosphorus'da bir araya gelen jüri kazananları yarın(12 Kasım) açıklayacak. 

Başkanlığını karikatürist Selçuk Demirel'in yaptığı jüride, karikatürist Latif Demirci, karikatürist Ercan Akyol, karikatürist Tan Oral, Kanadalı karikatürist Anita Kunz, karikatürist Piyale Madra, Alman karikatürist Peter Ruge, Japon Karikatürist Yoshiakı Yokota gibi isimler yer alıyor.

T24'e konuşan jüri üyelerinden karikatürist Tan Oral; 'Cinsel ayrımcılık, çevre sorunları ve barış' ile ilgili karikatürlerin ağırlıkta olduğunu söyledi.

Karikatür sanatının var olmasının nedenini 'özgürlüğün olmaması'  olarak açıklayan Oral, "Özgürlüğün olduğu yerde insanlar özgürce yaşar, karikatür çizmeye gerek yoktur. Demek ki tüm dünyada karikatür çiziliyorsa ciddi bir sorun yaşanıyor ve bu durum yönetimler adına da tehlike sayılır" dedi. 

Yarışmanın jüri üyelerinden karikatürist Ercan Akyol ise, yarışmada öne çıkan karikatürlerin 'Eğitim sorunu, göç, çevre kirliliği ve susuzluk' gibi dünya sorunlarına değinen karikatürler olduğunu belirtirken, "Dünyanın dramını gülerek izliyoruz. Şüphesiz ki gülerek izlemek durumu daha iyi kavradığımızın teşhisi. Sorunlara teşhisi doğru koyduğumuzu gösteriyor. Çünkü mizah akıldır" diye konuştu. 

Yarışmanın öne çıkan temalarından 'Teknoloji ve sosyal medya bağımlılığı'na da değinen Akyol, "Cep telefonumuzu evde unutsak perişan oluyoruz. Dönüp alıyoruz. Dolayısıyla varoluşumuzun nedeni gibi maalesef çok abartılı bir şekilde gidiyor ama yaşamın da dayattığı bir gerçek belki. Bu paradigmalardan yola çıkarak karikatüristler çok başarılı eserler veriyor" yorumunu yaptı.

"Eserler dünya sorunları için farkındalık yaratıyor" diyen Akyol, "Sanatçı sorunları herkesten daha önce görür ve teşhisi net ortaya koyar. Politikacıları da bu sorunları çözmek düşer" diye konuştu. 

Yarışmanın konsepti hakkında bilgi veren Aydın Doğan Vakfı Başkanı Candan Fetvacı yarışmaya 63 ülkeden 2173 karikatürün katıldığını söyledi. Katılan karikatürlerden 165 tanesinin jürinin seçimine sunulduğunu belirten Fetvacı "seçilen 165 karikatür hem albüme girmeye hak kazanıyor hem de içlerinden birinci, ikinci ve üçüncü olan karikatürler belirleniyor" dedi.

Yarışmada ilk olarak 'Güçlü Kızlar, Güçlü Yarınlar' kategorisindeki ödülün verildiğini vurgulayan Fetvacı, "Kızların gücüne ve kızların okumasının önemine vurgu yapan bir karikatüre de ödül veriyoruz. Bu ödül Türk bir çizere verildi. Çok da memnun olduk" diye konuştu. 

 

D_Side_Content_300x250

İlgili İçerikler

Öne Çıkan Videolar