Barış Soydan: Enflasyon düşmedi, baz etkisi nedeniyle düşüyor gibi görünüyor
Hakan Aksay

Haberler

Hakan Aksay

Yükleniyor...

Barış Soydan: Enflasyon düşmedi, baz etkisi nedeniyle düşüyor gibi görünüyor

T24 ekonomi yazarı Barış Soydan, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK), 3 Kasım'da açıkladığı enflasyon verileriyle ilgili T24 Manşet'e yaptığı konuşmada,"12 aylık ortalama zaten yüzde 12'nin üzerinde. Sadece baz etkisi dolayısıyla düşüyormuş gibi bir izlenim var. 2018'in sonbahar aylarında enflasyon çok yükselmiş hatta patlamıştı. O döneme göre bu yılın yıllık enflasyonu hesaplandığı için düşüyormuş gibi gözüküyor. Ama aslında pahalılık sürüyor" dedi.

Soydan, TÜİK'in açıkladığı Ekim ayı yıllık enflasyon verileriyle ilgili, "TÜİK her ayın üçünde enflasyonu açıklıyor ve Ekim ayında yıllık enflasyonun yüzde 8.55'e gerilediğini söyledi. Ama biz markete gittiğimizde, cüzdanımıza baktığımızda pek de öyle enflasyon gerilemiş gibi gözükmüyor" diye konuştu.

"TÜİK açıkladığı enflasyon sepetinde hangi marketlerdeki ürünlerin fiyatlarını esas alıyor? diyen Soydan "Herkes bunu merak ediyor" dedi. Soydan, "Aslında şu anda herkes şunu konuşuyor; biz de gidelim bu ucuz fiyatlar neredeyse bulalım. Haklı bir istek. TÜİK bunu gizliyor. TÜİK'in enflasyon sepetindeki 418 ürünün fiyatlarının hangi marketten veya hangi hizmet sağlayıcılardan alındığı konusu şu an Türkiye'nin en iyi korunan sırlarından bir tanesi. Dolayısıyla bu rakama ne kadar inanabiliriz?" dedi. 

"Enflasyon düşmedi sadece baz etkisiyle düşmüş gibi bir izlenim var" diyen Soydan, "zaten bu rakamın arkasında bir baz etkisi var. Aslında enflasyonun düştüğü falan yok. 12 aylık ortalama zaten yüzde 12'nin üzerinde. Sadece baz etkisi dolayısıyla düşüyormuş gibi bir izlenim var. 2018'in sonbahar aylarında enflasyon çok yükselmiş hatta patlamıştı. O döneme göre bu yılın yıllık enflasyonu hesaplandığı için düşüyormuş gibi gözüküyor. Ama aslında pahalılık sürüyor. Bunu zaten TÜİK'in 3 Kasım'da açıkladığı verilerin haber bülteninin satır arasında da görmek mümkün. Ekim 2019'da endekste yer alan 418 maddeden 33 maddenin ortalama fiyatlarında değişim olmazken 289 maddenin ortalama fiyatları arttı. Sadece 96 maddenin fiyatı düştü. Ama TÜİK'e inanacak olursak yıllık enflasyon gerileyerek yüzde 8.55'e indi" şeklinde konuştu. 

Soydan sözlerini, "Şu an tüm Türkiye, TÜİK'ten bu fiyatları hangi marketlerden aldığını açıklamasını bekliyor"  diyerek tamamladı. 

D_Side_Content_300x250

İlgili İçerikler

Öne Çıkan Videolar