CHP'li Barut: Ayçiçeği ön alım fiyatlarını 15 lira olarak açıklayın, bağımlılığımız ortadan kalksın
Hakan Aksay

Haberler

Hakan Aksay

Yükleniyor...

CHP'li Barut: Ayçiçeği ön alım fiyatlarını 15 lira olarak açıklayın, bağımlılığımız ortadan kalksın

x8cjzaoCumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Ayhan Barut, ayçiçeği tarlasından iktidara seslenen Barut, "Ayçiçeği ön alım fiyatlarını 15 lira olarak açıklayın. Bunu yapın ki ayçiçeği üretiminde yeterliliğimiz sağlansın, bir kriz daha yaşanmadan Ukrayna ve Rusya'ya yağ bağımlılığımız ortadan kalksın" dedi.

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Barut, Çukurova'da hasadı başlamasına karşın ön alım fiyatları açıklanmadığı için mağdur olan ayçiçeği üreticilerine sahip çıkılmasını istedi.

Adana'da ayçiçeği tarlasında Milletvekili Ayhan Barut'a sorunlarını ve taleplerini anlatan çiftçi Veysel Seğmen, 600 dekar alanda ayçiçeği ektiğini belirtti. Maliyetlerin çok yüksek olduğunu ifade eden Seğmen, "Geçen yıla oranla 10 kat maliyet arttı. Mazot ve gübre fiyatları arttı. Ayçiçeğine kilosunu 14-15 liraya aldığımız gübreyi attık. Mazotun litresini 25-30 liradan aldık. Bunları bu hale getirdik ama bu hale nasıl getirdiğimizi bir Allah bir ben bilirim" diye konuştu. Hasada sayılı günler kala ayçiçeği fiyatının henüz belli olmadığına işaret eden Seğmen, "Çiftçi fiyatı hala bilmiyor. Hasat zamanı gelmeden önce 17-18 liraydı. Hasat yaklaşıyor 8-10 liradan bahsediyorlar. Yani devletimizin bir an önce bu alım fiyatını açıklaması lazım. Ne değişti de hayatta 10 gün içinde bu fiyatlar buraya geldi? Şu durumda, geçen yılın maliyetlerle kıyasladığımızda ayçiçeği fiyatının 15 liradan az olmaması lazım" şeklinde konuştu.

Türkiye'de en erken ayçiçeği hasadının Çukurova Bölgesi'nde yapıldığına dikkat çeken Barut, "Hasatın yaklaştığı Çukurova'da ayçiçeği üreticileri ön alım fiyatlarının belirsizliğinden kaynaklı endişeli bir bekleyiş içinde. Çünkü maliyetler çok arttı bu sene. Geçen yıl 6 liraya ürün satmıştı ayçiçeği üreticileri. Bu sene maliyetler geçen yıla oranla ilaçtan tohuma, mazottan gübreye 3-4 kat arttı. Buna karşılık alım fiyatları henüz belirsiz" açıklamasında bulundu.

Bu yıl üreticinin bir dekar ayçiçeği üretim maliyetinin 1500 lirayı aştığını aktaran Barut, şunları kaydetti:

"Çiftçimizin susuz şartlarda dekarda 150 kilogram ürün aldığını düşünürsek, bir kilogram ayçiçeği fiyatının 15 liradan aşağı olmaması gerekiyor. Bu ancak çiftçiyi kurtarır. Geçen dönem Ukrayna-Rusya arasındaki savaştan kaynaklı yağ krizi yaşanmıştı. Ülkemizde yaşanan yağ krizinin ve bu utanç manzarasının tek sebebi AKP iktidarıdır. AKP yerli üretimi desteklemediği ve yerli çiftçiye ürettirmediği için Ukrayna'dan yağ ithal etmek zorunda kalıyoruz. İthala bağımlıyız. Aslında ülkemizde yeterli üretim imkanına sahibiz. Ülkemizde 600 bin hektar alanda ayçiçeği üretiliyor ve 2 milyon ton civarında üretimimiz var. Ülkemizin ihtiyacı ise 3.5-4 milyon ton civarında. Her yıl 1 milyon tonun üzerindeki ithalat nedeniyle 1 milyar dolar ödüyoruz. Bunun nedeni AKP'nin iş bilmez politikalarıdır. AKP çiftçimize ürettirse, sulama yatırımlarıyla bu alanları sulayarak verimi 2 kat arttırsaydık ihtiyacımızı üretirdik. Bu yanlıştan dönülsün. Bir an önce maliyetleri düşürün. Bir kez olsun çiftçinin sesini duyun. Hemen ayçiçeği ön alım fiyatlarını 15 liranın üstünde açıklayın. Bunu yapın ki ayçiçeği üretiminde yeterliliğimiz sağlansın, Ukrayna ve Rusya'ya yağ bağımlılığımız ortadan kalksın."

D_Side_Content_300x250

İlgili İçerikler

Öne Çıkan Videolar