Hong Kong'daki protestolarda polis bir göstericiyi göğsünden silahla vurdu
Hakan Aksay

Haberler

Hakan Aksay

Yükleniyor...

Hong Kong'daki protestolarda polis bir göstericiyi göğsünden silahla vurdu

Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 70'inci yıl dönümünde Hong Kong’da devam eden gösterilerde bir polis bir göstericiye ateş etti. 

Vurulduktan sonra yere yatan 18 yaşındaki protestocunun, “Beni hastaneye götürün. Hastaneye gitmem lazım” sözleriyle yardım istediği belirtildi.

Daha önce gösterilere plastik mermiyle müdahale eden Hong Kong polisi, 4 aydır süren gösterilerde ilk kez gerçek mermiyle bir protestocuyu vurdu.

Polis şefi Yolanda Yu Hoi-kwan olayla ilgili yaptığı açıklamada; polisin hayatının ciddi bir tehdit altında olduğu için kendisini savunma amacıyla göstericiye ateş ettiğini söyledi ve yaralı gencin hastaneye kaldırıldığını ifade etti.

Hong Kong Hastane İdare Bürosundan yapılan açıklamada, bugün düzenlenen gösterilerde şu ana kadar 2’sinin durumu ağır olmak üzere 51 kişinin yaralandığını açıkladı.

Ne olmuştu?

Hong Kong, İngiltere’nin 1842'de başlayan sömürge yönetiminin ardından 1997'de "bir devlet iki sistem" formülüyle yeniden Çin'e devredilmişti. Çin'in Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nde suçluların Çin’e iade edilmesini kolaylaştıran tasarının 3 Nisan’da yerel parlamentoya sunulmasının ardından Haziran ayında protestolar başlamıştı. Protestocuların tasarının tamamen geri çekilmesi talebinin ardından Carrie Lam, 4 Eylül'de tasarıyı geri çekmişti.

Çin'in Hong Kong Özel İdari Bölgesi'ndeki protestoların hedefindeki iade tasarısı yerel meclise nisan ayında sunulmuş ancak protestolar üzerine Hong Kong Baş Yöneticisi Carrie Lam temmuzda tasarının "öldüğünü" açıklamıştı.

"Tasarı öldü" açıklamasına rağmen devam eden gösterilerin ardından Baş Yönetici Lam, 4 Eylül'de tasarının geri çekileceğini belirterek, "Hükümet, halkın endişelerini yatıştırmak için tasarıyı resmi olarak geri çekecek" ifadesini kullanmıştı. 

Protestocular, tasarının geri çekilmesinin yanı sıra eylemcilere yönelik polis şiddetinin soruşturulması için bağımsız bir komisyon kurulmasını, tutuklanan protestoculara af çıkarılmasını, protestoların "ayaklanma" olarak adlandırılmasına son verilmesini ve siyasi reformların yeniden başlatılmasını talep ediyor.

D_Side_Content_300x250

İlgili İçerikler

Öne Çıkan Videolar