Danıştay’dan Sinpaş'a fren; 'ÇED gerekli değildir' kararının iptaline 'yürütmeyi durdurma' talebi reddedildi
Hakan Aksay

Haberler

Hakan Aksay

Yükleniyor...

Danıştay’dan Sinpaş'a fren; 'ÇED gerekli değildir' kararının iptaline 'yürütmeyi durdurma' talebi reddedildi

T24 Video

Danıştay, mahkemenin 'ÇED gerekli değildir' kararının iptali yönünde verdiği kararı temyiz ederek, yürütmenin durdurulmasını ve kararın iptalini isteyen Sinpaş A.Ş.'nin talebini reddetti.

Marmaris Kent Konseyi Yürütme Kurulu üyeleri, Kızılkum'daki otel-devremülk projesi için Muğla Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'nce alınan "ÇED raporu gerekli değildir" kararının iptali için dava açmıştı. Muğla 3. İdare Mahkemesi'nce görevlendirilen bilirkişi heyeti, devasa tesis için yürütülen çalışmaların Milli Park’ı, kıyıyı, ormanı ve endemik türleri tahrip ettiği belirlemişti. Mahkeme de geçtiğimiz ay "ÇED raporu gerekli değildir" kararını iptal etti. Bunun üzerine davalılar, Muğla Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Sinpaş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. ile Kızılbük Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş., temyiz yoluna gitti. Davalılar, İdare Mahkemesinin aldığı kararın bozulmasının yanı sıra yürütmenin durdurulması talebiyle Danıştay'a başvurdu.

"Hukuka aykırı davranış olduğu tescil edilmiş oldu"

Danıştay 6'ncı Dairesi, karara bağladığı yürütmenin durdurulması isteğini oy birliğiyle reddetti. Karar, bir yılı aşkın süredir mücadelelerini sürdüren Marmaris'teki çevreciler tarafından memnuniyetle karşılandı. Davacılar arasında yer alan Kent Konseyi Başkanı ve Marmaris Ekolojik Mücadele Komitesi Sözcüsü Ufuk Beytekin, "ÇED raporunun gerekli olup olmadığına dair yargı süreci tamamlanana, alınacak kesin kararın gerekleri yerine getirilene kadar Kızılkum'daki inşaata devam edilmesi ve buna göz yumulmasının hukuka aykırı davranış olduğu tescil edilmiş oldu." dedi.

Marmaris Ekolojik Mücadele Komitesi, yaptığı basın açıklamasında şunları aktardı:

"Mahkeme “ÇED gerekli değildir” kararının iptaline karar vermesine rağmen, "Marmaris Kızılbük Resort Otel ve Devremülk" projesinin inşasına devam edildiğini belirten yaşam savunucuları, ilgili kurum ve firmalar hakkında suç duyurusunda bulundu.  Marmaris Ekolojik Mücadele Komitesi üyeleri, inşattaki çalışmaları engellemedikleri gibi, tutanak altına almadıkları gerekçesiyle Marmaris Belediyesi İmar, Fen, Zabıta müdürlükleri ile Belediye Başkanı Mehmet Oktay hakkında görevi kötüye kullanma ve keyfi muamele suçlamasıyla savcılığa şikayet dilekçesi verdi. Komite üyeleri ayrıca savcılığa verdikleri ikinci dilekçede, Kızılbük G.Y.O., ve Sinpaş A.Ş.'nin yöneticileri  ile yüklenici firma Anadolu Sinerji A.Ş. hakkında da inşaata devam ettiklerinin  yanı sıra, SPK ve KAP'a yanlış bilgi verdiklerini, dolayısıyla kamuoyunu yanılttıklarını ileri sürerek kamu davası açılmasını talep etti.  Ellerindeki belgeleri dilekçelerine ekleyen üyeler, savcılıktan Kızılkum'daki inşaatın devam edip etmediğini tespit etmeleri için bilirkişi heyeti oluşturulmasını istedi. Savcılığa yapılan suç duyurusunda Sinpaş’ın mahkeme kararına aykırı biçimde devam ettiği inşaat faaliyetinde kullandığı malzemelerin depolandığı iki yer ve hangi araçlarla nakliye yapıldığına ilişkin video görüntülerine de yer verildi."

"Marmaris Belediyesi yetkilileri buna göz yumuyor"

Komite üyeliğinin yanı sıra aynı zamanda Marmaris Kent Konseyi Başkanı olan Ufuk Beytekin, savcılığa yaptıkları suç duyurusunun ardından yaptığı açıklamada; "Biz çok iyi biliyoruz ki, yargının kararına rağmen inşaat devam ediyor ve maalesef Marmaris Belediyesi yetkilileri buna göz yumuyor. Kanunlar gereği, tesise 16 ayrı mühürleme yapması gerekirken tek mühür vuran, ruhsatları iptal etmeyen Belediye ilgilileri, inşaatın devam etmesine rağmen tutanak tutmuyor, çalışmaları engellemiyor. Her şeye rağmen haklı olduğumuzu ve kazanacağımızı biliyor, haklı direnişimizden asla vazgeçmeyeceğimizin bilinmesini istiyoruz." dedi.

Ne olmuştu?

Muğla’nın Marmaris ilçesinde Kızılbük Koyu’nda 30 yıl önce başlatılan ve sonrasında Sinpaş GYO’ya satılan otel-devremülk projesine ilişkin mahkeme, "ÇED raporu gerekli değildir" kararını iptal etmişti.

Muğla Kızılbük’te mahkemenin ‘dur’ demesine rağmen Sinpaş’ın otel projesi inşaatına devam ettiği ortaya çıktı. Marmaris Kent Konseyi’nden Halime Şaman, “Bu talanı mutlaka durduracağız” demişti.

Muğla'nın Marmaris ilçesinde Sinpaş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. tarafından yapılması planlanan "Marmaris Kızılbük Resort Otel ve Devremülk" projesi ile ilgili olarak, Muğla 3. İdare Mahkemesi'nin kararı üzerine inşaatta çalışma durdurulmuştu.

İnşaatla ilgili nöbete devam eden yaşam savunucuları, yeni bir nöbet alanına geçtiklerini duyurmuştu.

TIKLAYIN | Marmaris Kent Konseyi: Marmaris Milli Parkı'nın anahtarını Şinpaş'tan alın!

TIKLAYIN | Mahkemenin inşaatı mühürlemesine rağmen Sinpaş Marmaris'teki projesine devam ediyor; nöbet eyleminde yaşam alanı savunucuları gözaltına alındı

TIKLAYIN | Sinpaş, mahkemenin ‘dur’ demesine rağmen inşaata devam ediyor

TIKLAYIN | Mahkeme, Sinpaş'ın Kızılbük projesine dair verilen 'ÇED gerekli değildir' kararını iptal etti

TIKLAYIN | Marmaris Kent Konseyi'nden Şinpaş'ın Kızılbük'teki inşaatı önünde protesto: "Tüm derdimiz kanunların uygulanması"

TIKLAYIN | “Sinpaş/Kızılbük inşaatı için dinamit kullanılıyor, hafriyat denize boşaltılıyor ama hiçbir kurum ‘dur’ diyemiyor”

D_Side_Content_300x250

İlgili İçerikler

Öne Çıkan Videolar