Endonezya'ya bağlı Papua için bağımsızlık protestoları Jakarta'da sürüyor
Hakan Aksay

Haberler

Hakan Aksay

Yükleniyor...

Endonezya'ya bağlı Papua için bağımsızlık protestoları Jakarta'da sürüyor

Endonezya'da, Papua bölgesinin bağımsızlığından yana olanlar günlerdir sokaklarda. Eylemler başkent Jakarta'ya kadar uzandı. 

Protestoyu ne başlattı? 

Protestocular ile otoritenin arasındaki en büyük anlaşmazlığın sebebi, 43 tane öğrencinin Cava adasının Surabaya şehrinde tutuklanması oldu. The Guardian'ın haberine göre; 43 öğrencinin tutuklanma sebebi 17 ağustos günü Endonezya bağımsızlığını kutlarken, öğrencilerin Endonezya bayrağına zarar vermesiydi. Bunun üzerine çıkan kaosta öğrenciler kendilerini korumaya çalıştı ve barikat ördü. Fakat, polis kurulan barikatın üstünden biber gazı atarak ırkçı söylemlerde bulundu. Bunlardan bazıları "maymun" ve "domuz"du. Sonraki pazartesi protestolar büyüdü, Batı Papua'nın başkenti Manokwari'ye kadar sıçradı, kısa sürede Endonezya'nın başkenti Jakarta'ya kadar geldi.

Batı Papualı öğrencilerin "Papua'yı kovun! Papua'dan kurtulun" sloganlarını atarken

Protestocular ne istiyor?  

Protestocular bağımsızlık ve ırklar arası adalet istiyor. Yeni Gine adasında bulunan Batı Papua, Hollanda'nın kolonisi olmaktan çıkınca geçici olarak Endonezya'nın bir parçası olmuştu. 1969'da bölgenin bağımsız olması adına yapılan referandumda Papua, Endonezya'ya bağlandı fakat Papualıların küçük bir kısmı oy bile verebilmişti. O sebeple anti-demokratik bir referandum olarak tarihe geçti. 'Free Papua' (Özgür Papua) adı altında bir çok mücadele verildi. Eskiden bu protestolar daha barışçıl ve diplomatik olurken, nadiren Endonezya otoritesine karşı gerilla savaş taktiği uygulanıyordu. Gerillaları şiddetle bastırdıkları için otoritelerin suçlandığı zamanlar olmuştu. 

Şiddet ne derecede? 

Al Jazeera'nın raporlarına göre, çarşamba günü 6 protestocu ve 1 asker Deiyai Regency eyaletinde öldürüldü, içlerinde çocuk olan bir grup insanında yaralandığı bilgisine ulaşıldı. Fakat, milli polis konuşmacısı bu iddiayı yalanladı, bir askerin öldüğünü söyleyip, üç polisin yaralandığını söyledi. 

The Associated Press ise çatışmada bir asker ve iki vatandaşın öldüğünü söyledi.

Geçtiğimiz pazartesi, Agence France-Press'in raporlarına göre protestocular Sorong şehrinde bir kaç binayı yaktı, bunlardan birisi hapishaneydi. Eylemciler hapishaneyi yakarken hapishanedeki mahkumların yarısının kaçtığı bilgisine ulaşıldı. Bunlar yaşanırken polis, topluluğu dağıtmak için biber gazı kullandı. 

Hükümetin interneti kaldırdıktan sonra bilgi akışında sorunlar oldu ve alınan bilgilerin doğrulanması zorlaştı. Otoriteler internet kesintisinin bir "milli güvenlik sorunu" sebebiyle olduğunu dile getirirken, insan hakları örgütleri şiddeti örtbas etmek için bu kesintinin olduğunu ifade etti.

Papua'da şiddetin derecesi

Hükümetin protestolara cevabı

Hükümetten gelen cevapların seyrek olduğunu ifade eden TIME, geçen hafta Endonezya Cumhurbaşkanı Joko Widodo(Jakowi) barış çağrısı yaptı ve "şeref ve refah"ın korunması gerektiğini dile getirdi.

Jakowi açıklamasında "Papua ve Batı Papua'daki erkek ve kız kardeşlerim, gücenmiş olduğunuzu biliyorum. Bu sebeple vatadaşlara birbirinizi affetmeniz için çağrı yapıyorum. Kızgın olabilirsiniz ama barışmak daha iyi bir yol."

Özgürlük şarkısı

Bağımsızlık isteyen protestocular "Sorong Samarai" adında 2016 yılında bir şarkı çıkartmıştı. Bu yaşanan protestolar ve olayın artmasından sonra bu şarkı online platformlarda paylaştı. Bu şarkı "tek insan, tek ruh, tek kader" cümlesiyle Papualıların bağımsızlık isteklerini belirtiyor.

Papua'nın bağımsızlığı adına çıkartılmış şarkı

Çeviri: Emir Aksel Dikici

Tansiyonun yükseldiği eylemlerle i

Yaşananlara dair bir bilgi kıtlığı oluştu bunun ana sebebi ise olayın yaşandığı Batı Papua ile Papua bölgesinde internet kesintisi oldu.

Alınan raporlara göre, bağımsızlık isteyen eylemciler ile Endonezya otoriteleri arasındaki çatışmada hayatını kaybedenlerin olduğu bilgisine ulaşıldı. 

İşte protestoların ikinci haftasına girilmek üzereyken bilinmesi gerekenler:

D_Side_Content_300x250

İlgili İçerikler

Öne Çıkan Videolar