Erkan Kolçak Köstendil: Risk alacağız, kenara köşeye çekilmek bana ihanet gibi geliyor

Erkan Kolçak Köstendil: Risk alacağız, kenara köşeye çekilmek bana ihanet gibi geliyor

T24 Video Haber

‘Tamirhane’ filminin yönetmeni ve oyuncuları T24’te Muammer Brav’ın konuğu oldu. Erkan Kolçak Köstendil’in yönetmen koltuğunda oturduğu, başrollerini Nejat İşler, Rıza Kocaoğlu, Ali Seçkiner Alıcı, Merve Dizdar ve Bülent Şakrak’ın paylaştığı ‘Tamirhane’ filmi 11 Kasım Cuma günü izleyiciyle buluşacak.

‘Muammer Brav’la Ekşın’ programına konuk olan filmin oyuncuları; Nejat İşler, Rıza Kocaoğlu, Merve Dizdar, Bülent Şakrak, Ali Seçkiner Alıcı ve Erkan Kolçak Köstendil, 'Tamirhane' filminin ortaya çıkış hikayesini anlattı. 

Filmin ortaya çıkış hikayesini anlatan oyuncular, pandemi ve dijital platformların olumsuz etkilediği sinema sektörüne dair de Muammer Brav’ın sorularını yanıtladı. Sinemanın, dijital platformlara göre daha az tercih edildiğine ilişkin soruya oyuncular, “Sinemanın hayatta kalması için mücadele edeceğiz, risk alacağız, eğer bu mücadeleyi vermeyeceksek bu işi yapmamızın bir anlamı yok” yanıtını verdi. 

Oyuncu Erkan Kolçak Köstendil’in ilk uzun metraj yönetmenlik deneyimi olan filmin senaryosu, filmde de rol alan Bülent Şakrak’ın kaleminden çıktı. Filmin kadrosunda Gökhan Kıraç, Engin Hepileri, Yaren Alaca ve Erkan Can da yer aldı.

“Sinemanın tekrar eski haline dönmesi için risk alacağız”

“Pandemide gişeler düştü, sinemayla ilgili risk almak korkutmuyor mu?” sorusuna yanıt veren Erkan Kolçak Köstendil;

“Risk almazsak nasıl düzelecek bu iş. Esasında evlerin içi ile yarışıyoruz. Sinemaseverlerin, pandemi döneminde  ses sistemlerini, perdelerini, televizyonlarını yeniledi. Evde rahat film izlediği bir ortam var. Buraya eskisi gibi tekrar kalabalık, insanların bir araya geldiği… Çünkü film sinemada izlenir. Bu yaratacak ortamı deneyerek, öz eleştirilerde bulunarak ve nasıl daha iyi hale getirebiliriz de; “insanlar tekrar o hevesle koşup gelsinler” üzerine kafa yorarak, risk alarak bunu tekrar sağlayacağız. Tarihten beri hep böyle olmuş ama bir şekilde o duyguyla ayakta tutmuş sinemayı. Biz de tutması için, tekrar eski haline dönmesi için risk alacağız. O yüzden korkutmuyor. Korkup da, kenara çekilip de mücadelesini vermeyeceksek neden bunu  yapıyoruz ki. Biz hepimiz sinema sayesinde var olmuş, adı sanı duyulur hale gelmiş insanlarız. Biz kenara, köşeye çekileceksek bana ihanet ediyormuşuz gibi geliyor.”

“Çalışanlara, çocuk beziyle ücret belirlediği dünyanın değişmesi lazım”

Nejat İşler ise bu soruya sınıfsal bir yanından yanıt verdi:

“Biz de yapmazsak yani.. İnsanların gittikçe antisosyalleştiği ve böylece yukarıdakilerin de mis gibi; çalışanlarına bir çoçuk beziyle ücret belirlediği dünyanın değişmesi lazım. İnsanlar sosyalleştikçe ihtiyaçları artar. İhtiyaçları arttıkça da bir şeyler isterler. Bir yandan bunu da sağlamak lazım… Ne kadar AVM’ye sıkışsa da sinema sinemadır.”

“Bu film, 30 yıl sonra da film”

Ali Şeçkiner Alıcı ise Nejat İşler’in cevabına karşılık şu eklemeyi yaptı:

“Bu film 30 yıl sonra da filmdir. Sanatın işgörürlüğü ve niteliği üzerine konuşuyorsak oradan gelen sınıfsal tanımlamaya ben de akademik yanına gönderme yapayım. 30 yıl sonra da film 3 gün sonra unutmayacağız. Raftan indirdiğimizde aynı tatla izleyebileceğimiz bir şey.” 

"Bu işi yalnız kalıp, bunalıma girmemek için yapıyoruz"

Rıza Kocaoğlu ise “Yalnız kalıp bunalıma girmemek için yapıyoruz. Çalıştıkça sosyalleştikçe mutlu oluyoruz. İnsanlar da sosyalleştikçe mutlu oluyor. Sinemaya gitmek insanları tedavi eden bir şey, iyi gelen bir şey” ifadeleriyle diğer oyuncuların cevaplarına katkıda bulundu.

Film konusu 

Yetiştirme yurdunda büyüyen iki ‘kader kardeşi’ Yılmaz ve Müjdat’a yine kendileri gibi büyüyen manevi babaları Nuri ve İsmet’ten boya ve kaporta dükkanı miras kalır. Bir huysuz ihtiyarın arabasını iki sokak öteye bırakmak için çıktıkları yol, gece yarısı arabaya düz kontakt yapılırken onları gören ihtiyarın kalbinin dayanamaması ile hiç bilmedikleri bir yere çıkar. Olaylar, Yılmaz ve Müjdat’ın ihtiyarın cesedini tiner kazanına koymalarını gerektiren bir noktaya gelir. Dükkanda araba boyamaya devam eden ikili, cesedin bulunduğu yakıt tankından alınan tinerle boyadıkları arabaların muhteşem gözükmeye başladığını fark ederler. İki sokak ötesi çok ilginç bir yere çıkmıştır...

D_Side_Content_300x250

İlgili İçerikler

Video

Talimhane'de müdahale

Öne Çıkan Videolar