Güneş'in 'solar minimum' evresi 2055'e kadar sürerse yeni bir "mini buzul çağı" ile karşılaşabiliriz
Hakan Aksay

Haberler

Hakan Aksay

Yükleniyor...

Güneş'in 'solar minimum' evresi 2055'e kadar sürerse yeni bir "mini buzul çağı" ile karşılaşabiliriz

Bilim insanları Güneş minimum döngüsünün otuz yıldan uzun süre dayanabileceğini ve bu durumun Dünya’daki sıcaklıkların düşmesine neden olabileceğini belirtti.

Güneş yaklaşık 11 yıl süren iki farklı döngüye girer. Bunlar ‘solar minimum’ ve ‘solar maximum’ olarak adlandırılır. Solar minimum,  Güneş'in aktivitelerinin en az gözlemlendiği halidir. Manyetik dalgalar azalır, güneş lekeleri çok nadir gözlemlenir. Solar maximumda ise Güneş aktiviteleri yoğun bir şekilde karşımıza çıkar ve Güneş, daha fazla ısı yayar. Aynı zamanda Güneş’in kutupları yer değiştirir.

Güneş’in solar maximum döngüsünde olması Dünya yörüngesindeki uydular ve uluslararası uzay istasyonunda çalışan insanlar için tehlikeli olabiliyor.

Bazen bu döngüler birden fazla kez sürebilir. Örneğin solar minimum ya da maximum evresi üst üste yaşanabilir. Bunun en meşhur örneği Maunder Minimum'dur. 1645-1715 arasında tam 70 yıl boyunca sürdü ve Dünya'nın sıcaklığı 1.3 derece düşüş gösterdi. Bu evreye “mini buzul çağı” denildi.

Şu anda solar minimum evresini yaşıyoruz ve uzmanlar analizleri incelediklerinde solar minimum evresinin 11 yıl değil 2055’e kadar sürebileceğini tahmin ediyorlar. 

D_Side_Content_300x250

İlgili İçerikler

Öne Çıkan Videolar