HDP'li Tülay Hamitoğlu: İki gün, üç gün boyunca devlet yoktu, hiçbiriniz yoktunuz; hiç kimse çıkıp hikâye anlatmasın
Hakan Aksay

Haberler

Hakan Aksay

Yükleniyor...

HDP'li Tülay Hamitoğlu: İki gün, üç gün boyunca devlet yoktu, hiçbiriniz yoktunuz; hiç kimse çıkıp hikâye anlatmasın

HDP'li Tülay Hatimoğulları, depremde Antakya'da yaşananları aktardı, AKP ve MHP'ye "İki gün, üç gün boyunca devlet yoktu, hiçbiriniz yoktunuz; hiç kimse çıkıp hikâye anlatmasın. İstifa edin" dedi. 

Deprem nedeniyle verilen aranın ardından yeniden çalışmaya başlayan TBMM'de, Salı günü gündemde de gündem dışı konuşmalarda da konu 6 Şubat depremleriydi.

Üç milletvekiline tanınan gündem dışı konuşma hakkını kullanan HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, iktidar bloku partileri AKP ve MHP'yi, Erdoğan hükümetinin deprem sonrası arama kurtarma ve yardım görevlerini yerine getirmekteki başarısızlıkları nedeniyle suçladı ve görev başındakileri "Bu iktidar derhal istifa etmelidir, bir dakika bile burada kalamazsınız" diyerek istifaya çağırdı.

"İki gün, üç gün boyunca devlet yoktu, hiçbiriniz yoktunuz"

HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları kendisi adına yaptığı gündem dışı konuşmaya "Depremin olduğu ilk saatlerde yola koyulanlardanım çünkü benim ailemin yaşadığı mahallede şu an 5 ev ayakta ve tamamı yıkılmış durumda; şu an ne bir komşumuz kaldı ne bir yakınımız kaldı doğru dürüst ve bugünden itibaren AKP ya da MHP sıralarından çıkıp 'Burada depremin yaralarını sardık' demeye hiç kimse sakın ve sakın bu cüreti burada göstermesin" diyerek başladıHatimoğulları, deprem bölgesine giderken yolda Millî Savunma Bakanı'nın "Askerimizle enkaz kaldırma çalışmalarındayız" dediğini aktararak "bir asker yoktu" dedi. "Yurttaş çatlamış yollarda mandalina sandıklarıyla trafik polisliği yaptı âdeta. Enkazdaki insanların içeriden seslerini duyuyorduk 'Kurtarın bizi' diyen sesleri. Dışarıdaki ailelerin çığlığına ortak olduk 'Geliyoruz. Biraz dayanın' diye. Önlüklü AFAD'cılar geldi, elinde bir kürek, bir kazma yoktu, küreği benden istediler; kepçeyi, Samandağı Cumhuriyet Mahallesi'nde ben buldum, küreği ben verdim onlara; ağlayan AFAD'çıya tanık oldum 'Elimiz kolumuz böyle gönderildik, yurt dışından gelecek ekiplerin ekipmanını kullanacağız" demişler onlara oysa yurt dışından gelen ekiplerin Adana Havalimanı'nda nasıl bekletildiğine de ben tanığım" diyerek gözlemlerini aktardı. 

"Yüzü olan Kızılay'ın yüzüne tükürür"

Kızılay ile ilgili tartışmalara da değinen Hatimoğulları, "Burada çıkıp kimse hikâye anlatmasın, Utanç verici bir şey ya, yüzü olan Kızılay'ın yüzüne tükürür. Kızılay çadır sattı, kan sattı, konserve sattı. Biz ise yana yana çadır aradık. Su aradık, yemek aradık akrabalarımıza, ailelerimize, komşularımıza vermek için. Gidin, bakın, bugün Cumhurbaşkanı, İçişleri Bakanı, Milli Savunma Bakanı açıklama üstüne açıklama yapıyorlar; gidin herhangi bir deprem bölgesine; normal yurttaşla, önceden planladığınızla değil, gerçek yurttaşla gidin konuşun 'Defolun gidin' diyecekler size. 'Gelmeyin' diyecekler, 'Yoktunuz' diyecekler size. Demeye de devam edecekler, çünkü üç hafta geride bıraktık devlet hâlâ yok" dedi.

"5'li çeteyle, çadır satanlarla değil, kamusal anlayışla çözüm üretmemiz lazım"

Hatimoğulları konuşmasını Bu iktidar derhâl istifa etmelidir, bir dakika bile burada kalamazsınız" diyerek tamamladı. 

"Bu iktidar derhâl istifa etmelidir ve bundan sonraki süreçte bu parlamentonun en temel görevi: Depremzedelerin yaralarını nasıl saracağız? Depremzede, evi yıkılmış, ertesi gün ne olacağını bilmiyor, nasıl bir sabaha uyanacağını bilmiyor. Burada, biz, hep birlikte, meslek odaları, kitle örgütleri depremzedelerle birlikte yeniden kentlerimizi nasıl inşa edebileceğimizi konuşmak zorundayız. 5'li çeteyle, tüccarlarla değil, çadır satanlarla değil, gerçekten kamusal anlayışla bizim buna çözüm üretmemiz lazım. Bugün depremzede bunları bekliyor; evim yıkıldı, ne olacak? Yerine kim, ne inşa edecek? Ne karşılığında bu evler bize verilecek? Göç mü ettirileceğiz? Bütün bu soruların yanıtlanması gerekiyor, yanıtlaması gereken de bu parlamentodur."

Gündem dışı konuşmaların ardından şahısları adına söz alan 20 milletvekili ve gruplar adına grup başkan vekillerinin konuşmaları ve  grup önerilerinin tartışılması sırasında da hükümetin ve Erdoğan yönetiminin deprem sürecindeki tutumları muhalefet sözcülerinin ağır eleştirileriyle karşılaştı.

D_Side_Content_300x250

Öne Çıkan Videolar