Kandilli Rasathanesi'nden Tekirdağ'da denizin 25 metre çekilmesiyle ilgili açıklama: Deprem kaynaklı değil, meteorolojik bir olay
Hakan Aksay

Haberler

Hakan Aksay

Yükleniyor...

Kandilli Rasathanesi'nden Tekirdağ'da denizin 25 metre çekilmesiyle ilgili açıklama: Deprem kaynaklı değil, meteorolojik bir olay

Kandilli Rasathanesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi,  Marmara Denizi'ndeki suyun çekilmesiyle ilgili "Tektonik - deprem kaynaklı değil, meteorolojik bir olay" açıklaması yaptı. Tekirdağ'da, 25 metre çekilince 'Kral Yolu' olarak bilinen kayalıklar, ortaya çıktı. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi'nden Doç. Dr. Emre Özşahin, "Bu çekilmenin bölgedeki deprem aktivitesiyle alakası yoktur" dedi.

Süleymanpaşa ilçesine bağlı Altınova Mahallesi'nde Marmara Denizi, yaklaşık 25 metre çekildi. Denizin çekilmesiyle 'Kral Yolu' olarak bilinen kayalıklar, ortaya çıktı.

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emre Özşahin, deniz çekilmesinin rutin olduğunu söyledi. Doç. Dr. Özşahin, "Özellikle poyraz estiğinde, her sene rutin olarak Marmara Denizi'nde görülen çekilmelerdir. Özellikle alçak kıyılarda, bu çekilmeler belirgin bir şekilde gözükmektedir. Tekirdağ'da 'Kral Yolu' olarak isimlendirilen alanlarda, bu çekilme genliği fazla olduğundan geniş alanda görülmektedir. İnsanlar, bu çekilmeden tedirginlik duymakta. Bu çekilmenin bölgedeki deprem aktivitesiyle alakası yoktur. Tamamen dönemsel olarak belli mevsimlerde rüzgarın hep aynı yönde esmesiyle beraber ortaya çıkan hadisedir. Herhangi bir korkuya gerek yok" diye konuştu.

İstanbul Teknik Üniversitesi'nden (İTÜ) yapılan açıklamada "Türkiye'nin batısında yer alan Yüksek Basınç Merkezi nedeniyle İstanbul üzerinden Marmara Denizi'ne doğru uzun bir süredir rüzgarlar kuzeyden güneye  doğru esmektedir. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'ne göre kuzeydoğu (poyraz) şeklinde esen bu rüzgarın şiddeti saatte 20 kilometredir. Bu rüzgar, İstanbul'un Avrupa yakası tarafındaki Marmara Denizi kıyısında yer alan yüzeydeki deniz suyunu sürekli olarak güneye taşımaktadır. Bu nedenle, Avcılar yönünde Marmara Denizi'nin kuzey kıyısında su seviyesi düşüp çekilirken, Marmara'nın güney kıyılarında seviye artmaktadır. Sonuç olarak bu olay tümüyle meteorolojik şartlardan kaynaklanmaktadır" ifadeleri yer aldı. (DHA)

Kadilli Rasathanesi: Tektonik-deprem kaynaklı değil, meteorolojik bir olay

Öte yandan Kandilli Rasathanesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi,  Marmara Denizi'ndeki suyun çekilmesiyle ilgili açıklama yaptı. 

Kadilli Rasathanesi de paylaştığı bilgi notunda "Bugün Marmara Denizi’nde deniz suyu seviyesinde meydana gelen değişiklik, tektonik-deprem kaynaklı olmayıp, basınç farkından kaynaklı meteorolojik bir olaydır" denildi.

 

D_Side_Content_300x250

İlgili İçerikler

Öne Çıkan Videolar