Köyceğiz Sığla Ormanı'ndaki ağaçların kesilmemesi için imza kampanyası başlatıldı
Hakan Aksay

Haberler

Hakan Aksay

Yükleniyor...

Köyceğiz Sığla Ormanı'ndaki ağaçların kesilmemesi için imza kampanyası başlatıldı

Sığla Ormanı'ndaki endemik bir tür olan Sığla ağaçlarının kesilmemesi için Sığla Ormanları Savunması adına Bilge Cansu Saltık bir imza kampanyası başlattı.Muğla'nın Köyceğiz ilçesi ve çevresinde yaşayanların, çevre örgütlerinin, siyasi parti ve çeşitli derneklerin bir araya gelerek oluşturduğu Sığla Ormanları Savunması, Köyceğiz-Dalyan bölgesine ait sığla ağaçlarının kesilmesini durdurmak için mücadele ediyor. Köyceğiz’in Karabatak Mahallesi olarak bilinen bölgedeki sığla ağacı ormanı konut yapımı için kesilmek istendiğini ifade eden Sığla Ormanları Savunması gönüllüleri, herkesi imza kampanyalarına destek olmaya ve doğayı korumaya davet etti.

www.change.org'da imzaya açık olan kampanyayı imzalamak için tıklayın.

Muğla Orman Bölge Müdürlüğü ve 5 diğer muhatabın tarafına Bilge Cansu Saltık'ın başlattığı kampanya hakkında şu bilgiler verildi:

Sığla Ormanları Köyceğiz ilçesinin adeta ciğerleri konumundadır. Anayasa, Yasalar ve Cumhurbaşkanlığı Kararlarıyla koruma altına alınmış olmasına rağmen, “Özel Mülkiyet” kavramın arkasına sığınan kişi ve/veya firmalar ve yöredeki bazı şahıslar tarafından Sığla Ağaçları kesilmekte/katledilmektedir.

İçerisinde yüzlerce Sığla ağacının bulunduğu ve orman vasfını koruyan özel ormanlık alanın bir kısmı, orman tahdit sınırları dışına çıkarıldı. Bu parsellerdeki Sığla Ağaçları; mülkiyet sahibi kişi, ya da inşaat firmaları tarafından, ağaç kesimi için Orman İşletme Müdürlüğü’ne başvurularak, orman işletme personeli tarafından kesilmek üzere işaretlenmiş bulunmaktadır.

Açıkça dünya mirası kapsamında bulunan, 20.02.1984 tarih ve 18318 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Avrupa’nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi” ile 17.05.1994 tarih ve 21937 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak koruma altına alınmış, endemik bir türe ait olan Sığla Ağacı katliamları konusunda kamu kurum ve kuruluşlarının acilen gerekli koruma tedbirlerini alması şart.

Sonuç olarak:

Mümkün olan en kısa sürede Köyceğiz Gülpınar Mahallesi 152 Ada, 8-10-12 Parseller ile Ulucami Mahallesi 116 Ada 110 Parselde bulunan “Doğal Sit Alanında Kesin Korunacak Hassas alan Olarak” “Kültür ve Doğa Mirası” kapsamında Öncelikli Koruma Altında Bulunan Sığla Ağaçlarının Kesimine İzin Verilmemesini12 Ada 58 Parsel, 152 Ada 1-2-8-10-12 Parseller de “Ormanlık Alan Dahilinde” olmasına rağmen, arsa vasfına alınmış olduğundan bahsi geçen alanlarla ilgili olarak da gereken denetimlerin yapılmasını talep ediyoruz. İklim krizi sebebiyle artan orman yangınları, kuraklık, sel felaketleri ve bio-çeşitlilik kayıplarıyla mücadele ettiğimiz bu dönemlerde, yaşamın ve ekosistemlerin dengesinin kaynağı olan ormanlarımızı korumamız ve bu konuda bilinçlilik yaratıp harekete geçmemiz kritik önem taşıyor.

Her birimizin imzası ve desteği gerekli kurumlara ulaşabilmemiz ve Sığla ormanının korunabilmesi için çok kıymetli. Lütfen sen de imzalayarak bize destek ol ve akciğerlerimiz olan ormanlarımızın sesi ol!

Sığla Ormanlarını birlikte yaşatalım.

İlerleyen süreçte @siglaormanlarisavunmasisos instagram hesabından gelişmeleri takip edebilirsin.

Sevgiyle,

#SiglaOrmanlariSavunmasi

D_Side_Content_300x250

İlgili İçerikler

Çevre

Muğla'da orman yangını

Gündem

Muğla'da orman yangını

Yaşam

Muğla'da orman yangını

Öne Çıkan Videolar