Merkez Bankası’ndan 88. yıl dönümü videosu: Büyük bir gururla kutluyoruz
Hakan Aksay

Haberler

Hakan Aksay

Yükleniyor...

Merkez Bankası’ndan 88. yıl dönümü videosu: Büyük bir gururla kutluyoruz

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, kuruluşunun 88. yılını bir video ile kutladı. Video, Merkez Bankası’nın kurumsal Twitter hesabından da paylaşılırken; "Köklü geçmişi ve sahip olduğu sorumluluklarıyla ülkemizin en önemli kurumlarından biri olan Merkez Bankasının faaliyete başlamasının 88. yıldönümünü büyük bir gururla kutluyoruz" notu düşüldü.

Türkiye’nin geçen yıl yaşadığı kur krizi sırasında faizleri yükseltmekte geç kalan Merkez Bankası, bağımsızlığını koruyamadığı gerekçesiyle eleştirilmişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise bu sürede düşük faizin düşük enflasyon anlamına geldiği konusundaki ortodoks olmayan ekonomi görüşünü dile getirmeye devam etmişti.

Merkez Bankası’nda temmuz ayında Cumhurbaşkanı’nın talimatıyla başkanlık makamında görev değişikliğine gidilir, üst düzey yöneticilerin de büyük kısmı görevden alınırken; bunun hemen ardından MB 425 baz puan faiz indirdi; eylülde de indirim 325 baz puan oldu.

Öte yandan, Merkez Bankası’nın faiz indirim ya da artırım kararlarını alan, para politikalarını belirleyen organı olan PPK’nın pazartesi günü Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın sunum yaptığı Yeni Ekonomi Programı (YEP) toplantısına katılması ‘bağımsızlık, özerklik’ tartışmasını yeniden başlattı. Toplantıya katılan PPK üyelerinin sunumu ön sıradan izlemesi ve sonrasında da ayakta alkışlaması tepki çekti.

Ekonomist Gürses, PPK üyelerinin sunumu ilk sıradan dinlemesini ve bitişte de ayakta alkışlamasına tepki göstererek “Dünyada başka örneği var mı? Sizin ne işiniz var orada” sorularını yöneltirken; eski ANAP Genel Başkanı, iktisatçı Nesrin Nas ise daha sert bir eleştiride bulunarak şunları söyledi:

“Toplantının içeriğinden ziyade katılanlar ve alkışlar bize asıl mesajı verdi. Artık bir Merkez Bankamız yok diyebiliriz. Görüntüde var ama, siyasi iktidarın politik hedeflerini dikkatle dinleyen ve alkışlayan bir bürokrat grubu onlar artık.”

D_Side_Content_300x250

İlgili İçerikler

Öne Çıkan Videolar