Prof. Dr. Serhat Güvenç 'Soçi mutabakatını' değerlendirdi: Türkiye, Şam rejimini artık daha fazla dikkate almak zorunda
Hakan Aksay

Haberler

Hakan Aksay

Yükleniyor...

Prof. Dr. Serhat Güvenç 'Soçi mutabakatını' değerlendirdi: Türkiye, Şam rejimini artık daha fazla dikkate almak zorunda

Kadir Has Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr Serhat Güvenç, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in görüşmesinin ardından açıklanan 'Soçi mutabakatını' T24'e değerlendirdi.

Türkiye'nin 'yakın vadeli' hedeflerini elde etmiş olduğunu, 'uzun vadeli' hedeflerinde ise başarısız olduğunu vurgulayan Güvenç,"Türkiye sınırda bir tehlike olarak gördüğü Kürt entitesinin ortaya çıkma ihtimalini büyük ölçüde minimalize etti. Ama öte yandan Soçi'den anlaşılan o ki Ankara bundan sonra Suriye konusunda Şam rejimini daha fazla dikkate almak ve hatta onunla iletişim kurmak zorunda kalacak. Bu da Türkiye'nin Suriye krizinin başında belirlediği hedeflerin bir hayli uzağına düşmesi anlamına gelecek. Bu da Türkiye açısından uzun vadede düşünülen siyasi hedeflerin bir tanesinde başarılı olunmadığını ortaya koyacak" dedi. 

Barış Pınarı Harekâtı'nın PYD-YPG'yi uluslararası platformda meşrulaştırdığını ve bunun Türkiye açısından sorun taşıdığını ifade eden Güvenç; "Barış Pınarı Harekâtı'nın Türkiye açısından sorun potansiyeli taşıyan kısımlarından birisi de, Kürt sorununu uluslararasılaştırması ve PYD-YPG'yi artık uluslararası düzeyde neredeyse meşru görünen bir muhatap haline dönüştürmesi..." yorumunu yaptı. 

 

 

D_Side_Content_300x250