Sağlık emekçileri AYM'nin 'güvenlik soruşturması' kararını hatırlattı: Çalışma hakkını gasp etme girişiminden vazgeçilmeli
Hakan Aksay

Haberler

Hakan Aksay

Yükleniyor...

Sağlık emekçileri AYM'nin 'güvenlik soruşturması' kararını hatırlattı: Çalışma hakkını gasp etme girişiminden vazgeçilmeli

İstanbul Tabip Odası ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası’nın (SES) kamuda çalışanlara  uygulanan 'güvenlik soruşturması' uygulamasına son verilmesi çağrısı yaptı. İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü önünde bir basın açıklaması düzenleyen İstanbul Tabip Odası ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası’nın (SES) üyeleri “güvenlik soruşturması” uygulamasını iptal eden Anayasa Mahkemesi kararının uygulanması gerektiğini söyledi. 

Sağlık emekçileri “Anayasa Mahkemesi’nin İptal Kararı Uygulansın / Güvenlik Soruşturması Engellemesi Kaldırılsın” yazılı bir pankart açarak, 'çalışma hakkının hukuksuz bir biçimde gasp edildiğini' söyledi. 

Sağlık emekçileri, 12 Eylül döneminde dahi “güvenlik soruşturması” gerekçesiyle sağlık çalışanlarının mesleklerini yapmasının ya da kamuda çalışmasının engellenmediğini hatırlatarak, AKP’nin Anayasa Mahkemesi kararına rağmen uygulamayı sürdürmesinin kabul edilebilir bir yanı olmadığını belirtti.

Ne olmuştu?

Anayasa Mahkemesi, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun kamu personeli olma şartlarını düzenleyen 48’nci maddesinde yer alan “güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması” kuralını iptal etti. Ancak 2016 yılında OHAL döneminde çıkarılan KHK’lar ile başlatılan uygulama henüz iptal edilmiş değil. Anayasa Mahekemesi’nin iptal ettiği uygulama, Meclis Başkanlığı’na sunulan torba yasanın kabul edilmesi halinde kalıcı hale getirilmiş olacak. Yasanın kabul edilmesi ile birlikte yeni düzenlemeye göre kamu görevlileri hakkındaki soruşturmaları MİT yapacak ve veriler 2 yıl sonra silinecek. Göreve başlamak için güvenlik soruşturması sonucu bekleyen veya sonucu olumsuz bulunan hekimler halen görevlerine başlatılmıyor. 

 

D_Side_Content_300x250

İlgili İçerikler

Öne Çıkan Videolar