Vatandaşlar Kanal İstanbul'a itiraz etmek için uzun kuyruklar oluşturdu: Kaynakların israf edilmesine, ranta karşıyız, İstanbul'u korumak için buradayız
Hakan Aksay

Haberler

Hakan Aksay

Yükleniyor...

Vatandaşlar Kanal İstanbul'a itiraz etmek için uzun kuyruklar oluşturdu: Kaynakların israf edilmesine, ranta karşıyız, İstanbul'u korumak için buradayız

Kanal İstanbul Projesi için hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporunun Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 23 Aralık'ta kabul edilmesinin ve 10 gün boyunca askıya alınmasının ardından vatandaşlar günlerdir il müdürlüklerine itiraz dilekçesi vermek için uzun kuyruklar oluşturuyor.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve çeşitli kurumların da çağrısının ardından vatandaşlar 10 gün boyunca askıda duracak olan ÇED raporuna itiraz etmek için bugün de (27 Aralık) erken saatlerden itibaren Çevre ve Şehircilik il müdürlüklerine akın etti. 

TMMOB ve çeşitli kurumların hazırladıkları itiraz dilekçesiyle İstanbul Beşiktaş Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne başvuran ve uzun kuyruklar oluşturan vatandaşlar, 'Kanal İstanbul'un İstanbul'a ve çevreye zarar vereceğini' düşünüyor. Vatandaşlar il müdürlüklerine verdikleri dilekçelerin 'ÇED raporunun kabul edilmesini değiştireceğine inandığını' söylüyor.  

İstanbul'un Beşiktaş ilçesindeki Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne gelerek kişisel itiraz dilekçesini veren İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, "9 yıldır uyutulan bir proje birdenbire neden çıktı? Konunun uzmanı olan herkes itiraz ediyor fakat iktidar tartışmaya kapalı. İnatlaşarak 'İlle de bu işi yapacağız' diye yola çıktılar. 16 milyon İstanbullunun İstanbul'a çakılacak her çivide hakkı var. Madem bizi dinlemiyorsunuz, madem çaldığımız düdük diyorsunuz; İstanbullular da her ilçede böyle 2 bin, 3 bin kişilik sıralarla bireysel hak kullanıyorlar. Ve umuyorum ki Sayın Erdoğan İstanbulluların bu tavrını her ne kadar Saray'dan çıkamıyorsa da, etrafındakilerin tesiriyle adımlar atıyor ise de Cumhurbaşkanlığı hükûmet sisteminin Türkiye'yi getirdiği nokta budur. Diliyorum gerçekçiliği ve sağduyusu devreye girer ve bu proje rafa kalkar. Takipçisi olacağız" dedi. 

"İstanbul'u korumak için buradayız" diyen bir vatandaş, "Talebim daha yeşil, daha yaşanabilir bir İstanbul" ifadelerini kullandı.

"Demokratik bir ülkede yaşıyorsak dilekçemin işe yarayacağını düşünüyorum" sözlerini kullanan vatandaş,"İnsan ve doğaya saygılı bir yönetimde bu dilekçenin önemi büyük çünkü" dedi. 

Kanal İstanbul projesinin 'Rant için yapıldığını' düşünen bir vatandaş, "Ülkenin ekolojik dengesinin bozulmasına, İstanbul'un alakasız bir kanalla meşgul edilmesine karşıyız. Artık ayyuka çıkmış bu rantın başkalarının cebine gitmesini istemiyoruz" diye konuştu.

"Şu anda Arap ülkelerinde Kanal İstanbul'un satılık diye reklamları veriliyor" diyen bir vatandaş ise "Duysun bunu bütün İstanbul duysun" sözlerini kullandı. 

Bir vatandaş da "Kanalın yapılmasını istemiyoruz. Her şeyiyle yanlış olduğunu biliyoruz. Dilekçemizde de bunu belirttik zaten madde madde. Hem çevreye zarar vermemesi hem de Marmara denizinin Karadeniz'e açılmaması için dilekçe verdik. Hem de maddi olarak da gereksiz" ifadelerini kullandı.

"Ülkenin kaynaklarının bu şekilde harcanmasına, israf edilmesine karşıyım" ifadelerini kullanan bir vatandaş da "Önce insanların hayat standartlarının yükseltilmesini istiyorum" dedi. 

 

D_Side_Content_300x250

İlgili İçerikler

Öne Çıkan Videolar