Yönetmenleri Kız Evi filmini anlattı: Kadınların ortak problemini geçmiş kuşaklardan yola çıkarak yazdık

Yönetmenleri Kız Evi filmini anlattı: Kadınların ortak problemini geçmiş kuşaklardan yola çıkarak yazdık

T24 Video Haber

Bu yıl 7.'si düzenlenen Sabancı Vakfı Kısa Film Yarışması’nda 'Kız Evi' filmiyle birinci olan yönetmen Ece Akın ile Mustafa Solmaz ve yarışmanın Sanat Yönetmeni Zeynep Atakan T24'te Muammer Brav'ın konuğu oldu.

"Ne Eğitimde Ne İstihdamda Yer Alan Genç Kadınlar” temasıyla düzenlenen yarışmanın bu yılki sloganı ise "Başrolde ilk kez… Hayattaki rollerine kendileri karar vermek isteyen tüm kadınlar için şimdi başrolde olma zamanı!" olarak belirlendi. Yarışmada 'Kız Evi' filmiyle birincilik ödülü yönetmenler Ece Akın ile Mustafa Solmaz'ın oldu.

Seçici kurulunda, Türkiye’den yönetmen ve senarist Biket İlhan, yönetmen Zeynep Günay Tan, oyuncu Kaan Urgancıoğlu, dünya sinemasından da ödüllü İspanyol oyuncu Beatriz Rico ile Avrupa Film Akademisi (EFA) Başkanı, yapımcı ve yazar Mike Downey gibi isimlerin yer aldığı yarışmanın kazananları şöyle;

Birincilik Ödülü: Kız Evi - Mustafa Solmaz / Ece Akın

İkincilik Ödülü: Peki Bu Kadın Kim? - Dilşad Demir

Üçüncülük Ödülü: Çamaşır İpi - Hüseyin Urçuk

Sosyal Etki Ödülü: Çiçek Açar - Süheyla Noyan

Mansiyon Ödülleri:

Balık Tutmak İstiyorum - Melihat Ağgül

Örüntü - Erkan Seçin

"Kadınların ortak probleminden yola çıktık"

Yarışmanın Sanat Yönetmeni Zeynep Atakan, bu yılki hazırlık süreçlerini anlatırken, birincilik ödülünü kazandıkları 'Kız Evi' filminin yaratım ve çekim sürecini yönetmenleri Ece Akın ve Mustafa Solmaz anlattı.

Yaratım sürecini Ece Akın, "Bu o kadar ortak bir problem ki benim de zamanında annem erkenden evlendirilen çocuk gelinlerden biriydi. Eğitimde ve istihdamda yeri olmayan kadınlardan biriydi ama kendi kaderini değiştirme gücüne ve cesaretine sahip olduğu için belki de şu an farklı bir konumda. Bu filmi izlerken, hatta bunun yaratım sürecinde de belki de bir çok kadının ortak problemi olduğu için birazcık da onları gözlemleyerek yola çıktık. Çünkü hepimizin ortak problemiydi çok düşündük, bunu nasıl sinemaya aktarabiliriz, sonunda nasıl vurucu bir sahne yapmalıyız ki bunu gelecek nesillere nasıl aktarabiliriz diye çok düşündük. Kadınların ortak problemi olduğu için geçmiş kuşaklardan yola çıkarak yazmaya başladık" dedi.

"Filmde vermek istediğimiz şey buydu; seyirciyi rahatsız etmek"

Mustafa Solmaz da çekim sürecinden ve Ece Akın'la işbirliğinden bahsetti:

"Filmi kendi aile üyelerimizle çektik; dedem, anneannem, etraftaki bazı komşuların desteğiyle Konya'daki bir bağ evinde çektik. Bizim için aslında hem kolaydı hem zordu. Çünkü profesyonel oyuncu değil hiçbiri fakat onları yönlendirmek hem o kadar kolay, kamera karşısında doğal davranmalarını sağlamak da bir o kadar zordu. Yaşlı ve çocuklar vardı. Yaşlı ve çocukların yönetimi genelde zor olur, yeni yeni deneyimliyorum ben de. Ece'nin dediği söze de katılıyorum. Geçmiş geleneklerden baz alarak bu hikayeyi yazdık. Hatta Twitter'da kısa filmimiz birinci olduktan sonra bir yorumu dikkate almıştım, bir kullanıcı 'Bu beni izlerken çok rahatsız etti, bu gelenekler hâlâ devam ediyor mu?' diye yazmıştı. Zaten bizimde bu filmde vermek istediğimiz şey buydu. Seyirciyi rahatsız etmekti. bu durumun halen var olduğunu, farkındalığı unutulmuş gibi raflardan çıkarıp seyircinin önüne koyduk sadece."

D_Side_Content_300x250

İlgili İçerikler

Gündem

Muammer Keskin kimdir?

Öne Çıkan Videolar