Futbol kulüplerinin mali yapısıyla ilgili araştırmalar yapan T24 yazarı Tuğrul Akşar, Barış Soydan’ın sunduğu ‘Ekonomi’de Ne Oldu, Ne Oluyor, Ne Olacak’ programında Beşiktaş’ın Türkiye ekonomisi gibi borçlanarak büyüdüğünü, kulübün teknik olarak iflas ettiğini söyledi.
Akşar, kulüplerdeki giderlerin gelirlerden fazla olduğunu, transfer ve harcamaların ileriye dönük olası gelir hesaplamaları ile yapıldığını söyledi. Akşar, Beşiktaş kulübünde de aynı durumun yaşandığını ve takımın şu an teknik iflasın eşiğinde olduğunu ifade ederek, “Beşiktaş’ta frene basılmazsa çıkış yok” dedi.
Beşiktaş’ın mali krizi aşmak için borçlarını yapılandırdığını ve bu yapılandırma konusunda bir şeffaflık olmadığını ifade eden Akşar, bunun diğer takımlarda da yaşandığını belirtti. Sadece üç büyük kulübün borçlarının 11 milyar liraya ulaşmış durumda olduğunu belirten Akşar, “Beşiktaş’ın yapılandırma ile birlikte gelen faizlerle beraber 3 milyar lira civarında toplam finansal borcu bulunuyor. Bu teknik iflastan çıkıp çıkamama konusu yeni değil. Daha önce de borcu vardı ancak Fikret Orman döneminde daha da arttı ve finansal dengesizlik kalıcı hale geldi” dedi.
“Beşiktaş, Süleyman Seba’dan sonra sportif, iktisadi ve mali anlamda izlediği yanlış strateji nedeniyle çıkılmaz dar boğaza girdi” diyen Akşar, Orman döneminde yıldızlara dayalı bir model oluşturulduğunu ve borçla büyümeye dayalı dengesiz bir politika izlendiğini ifade etti.
“Gelirleriniz giderlerinizi karşılamakta zaten yetersiz, siz bunu biliyorsunuz ama öbür taraftan popülist uygulamaların dayatmasıyla birlikte siz sürekli gelecekte kazanacağınız gelirlerinizi bugünden harcayarak borç yumağını büyütüyorsunuz” ifadelerini kullanan Akşar, bu nedenle kulübün gelir ve giderleri arasındaki makasın giderek açıldığını söyledi.
Türkiye’de futbol kültürünün kulüplere yönelik hesap sorulmasının önünü kapattığını söyleyen Akşar, kulüplerde muhalif kesimin mali konularda konuşmasının hoş karşılanmadığını vurgulayarak, “Taraftarın sorması bir şey ifade etmiyor. Taraftarın finansal okur-yazarlığı olmadığı için zaten kongreden önce faaliyet raporu veriliyor. Finansal okur-yazarlığı olanların da bunları dile getirme fırsatı çok fazla olmuyor. Zaten mali yapıların konuşması da çok gündeme alınmıyor ” dedi.
Avrupa Futbol Federasyonu( UEFA)’nu da eleştiren Akşar, UEFA’nın mali tabloya yıllık olarak baktığını belirterek “Siz sadece yıllık veya çeyrek dönemdeki kârlara değil, geçmiş yıllardan gelen öz kaynağı eriten o ‘dağa’ bakarak önlem almalısınız” dedi.
Futbol kulüplerinin içindeki bulunduğu mali krizi aşabilmesi için önerilerde de bulunan Akşar, “denetlenebilir ve şeffaf olmalılar” diye konuştu. Akşar, mali yapıdaki krizin futbol kulüplerini siyasetin müdahalesine de açık halede getirdiğini söyledi