T24 Video Haber
Ekonomi, kamu ihaleleri, yolsuzluk, finans, kamu bütçesi, şeffaflık, hukuk alanlarında odaklanan çalışmaları ulusal ve uluslararası düzeyde çok sayıda ödüle değer görülen gazeteci Çiğdem Toker, devasa kamu zararlarına ışık tuttuğu son kitabı “Milletin Cebinden Kamu- Özel İşbirliği” ini Taksim'de okuyucuları için imzaladı.
Çiğdem Toker'in son kitabı için dün saat 19.00'da Taxim Hill Otel'de kitap tanıtımı ve imza etkinliği düzenlendi. Etkinlikte okurlarıyla buluşan Toker, burada bir konuşma yaptı. Ardından Gazete Duvar Yazarı Murat Sevinç de bir konuşma yaptı.
İçeriği "gizli" tutulan KÖİ (Kamu-Özel İşbirliği) sözleşmelerinin milletin cebinden çıkacak tutarın 81.2 milyar dolar olduğunun altını çizen Toker, "Bakanlar, Başbakanlar milletin cebinden 5 kuruş çıkmayacak dediler senelerce. Bu Kamu- Özel İşbirliği projelerini mitinglerde halka anlatırken. Oysa milletin cebinden 1 kuruş değil ama milyarlarca lira ve dolar çıkıyor. Uzun vadeli sözleşmelerle çıkıyor. Ana meselemiz şudur; bir iktidarın süresi, ömrü sınırlı olacağı varsayılan demokratik toplumlarda 25 yıllık kapalı sözleşmeler yaparak ticari sır gerekçesinin arkasına saklayarak bu sözleşmeleri imzalaması anti demokratiktir. Bunu yapmaya hiç bir iktidarın hakkı yoktur. Bunun altını kalın kalın çizmek için, yine bir siyasi iktidarın özel şirketlerin çıkarlarını önceleyerek ticari sır gerekçesine başvurması olağanüstü kötü bir şey. Hiç olmaması gereken bir şey" dedi.
Toker, kitapla ilgili şunları söyledi:
”Kamu-Özel işbirliği modeli ile Sağlık Bakanlığı’nın yaptırdığı başlangıcı yıllar öncesine giden bir konu bu. Toplam 18 şehir hastanesi. 14’ü hizmete açıldı. 4’ünün henüz yapımı tamamlanmadı. Aslında 34 tane planlanıyordu. Ama bu yükün ne kadar büyük, ne kadar döndürülemez ve yönetilemez olduğunu iktidar ödemeler başlayınca gördü 3-4 yıl öncesinde. Ve 2019 sonunda frene bastı. Başkent Üniversitesi’nden Prof. Dr. Uğur Emek hocanın hesabına göre şehir hastanelerinin kamuya, bizlere yükü 81,2 milyar dolar. Ve 2040’lı yıllara kadar bunun ödemesi sürecek. Bu şehir hastanelerine para sağlayan, finansman sağlayan bankalar, müteahhitler bu paraları Sağlık Bakanlığı’ndan tahsil edeceklerini biliyorlar. Çünkü açıklanmayan, gizli sözleşmelerde var bunlar. Sağlık Bakanlığı bunların her birine ayrı ayrı kiracı. Her birine sağlık bakanlığı her ay kullanım bedeli altında çok büyük ödemeler yapıyor" ifadesini kullandı.
TIKLAYIN | Çiğdem Toker’in devasa kamu zararlarına ışık tuttuğu “Milletin Cebinden” kitabı okuyucuyla buluştu