KHK'lı olduğu için mazbatası verilmeyen Zeyyat Ceylan: YSK'nın kararını 26 belediye meclis üyemizle değerlendireceğiz
Hakan Aksay

Haberler

Hakan Aksay

Yükleniyor...

KHK'lı olduğu için mazbatası verilmeyen Zeyyat Ceylan: YSK'nın kararını 26 belediye meclis üyemizle değerlendireceğiz

Veysi Polat

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), KHK’yle ihraç edilip belediye başkanı seçilenlere mazbata verilmemesini kararlaştırdı. Karara göre mazbatalar ikinci sıradaki adaylara verilecek. YSK’nin kararı, Diyarbakır-Bağlar Belediyesi önünde protesto edildi. Protesto eylemine HDP’li vekiller, kazanan belediye başkanları da katıldı. KHK'li olduğu gerekçesiyle belediye başkanlığı mazbatası verilmeyen Zeyyat Ceylan, "Anayasa Mahkemesi'ne ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuracağız" açıklamasında bulundu. 

31 Mart yerel seçimlerinde yüzde 70.3 oranında oy alan HDP Bağlar Belediye Eşbaşkan adayları Zeyyat Ceylan ile Zübeyde Zümrüt, HDP Diyarbakır milletvekillleri ile seçilen ancak mazbataları verilmeyen HDP'liler, saat 12.00'de polis tarafından abluka altına alınan Bağlar Belediyesi önündeki alana geldi. Buradan belediye binası önüne geçişlerine izin verilmeyen kalabalık, oturma eylemi yaptı. 

Yarım saat süren eylemin ardından açıklama yapan HDP'li Zeyyat Ceylan, seçim öncesi seçim kuruluna adaylık başvurusunda bulunduklarını ve YSK'nın yaptığı incelemeden sonra seçilme ehliyeti aldıklarını söyledi. Ceylan, “Bu karardan sonra seçim kampanyası başlattık ve 31Mart'ta 116 bin oy, yani yüzde 71 oy alarak kazandık. Daha sonra birçok ihlaller yaşandı. Birinci hukuk ihlali KHK ile ilgili karar. İkincisi de mazbatanın kime verileceği kararıdır. Ne biz ne de halkımız bu kararı kabul etmeyecek. Bu sürecin takipçisi olacağız, halkımızın bize teslim ettiği iradesine sahip çıkacağız. Anayasa Mahkemesi'ne ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuracağız" dedi. 

YSK'nın kararını 'belediye hukuku' üzerinden de tartışacaklarını söyleyen Ceylan, "26 kişilik belediye meclisi üyemiz kalıyor, onların da 10-11 kişilik bir meclisi olacaktır. Bununla ilgili ne yapabileceğimizi, avukatlarımızla tartışacağız" dedi. 

YSK’nin kararınden etkilenen ilçeler şöyle:

1- Bağlar/DİYARBAKIR - HDP: %70.34 - AKP: %25.46

2- Tuşba/VAN - HDP: %52.93 - AKP: %39.37

3- Edremit/VAN - HDP:  %53.81 - AKP: %41.79

4- Çaldıran/VAN - HDP: %53.00 - AKP: %43.43

5- Dağpınar Beldesi, Digor/KARS - HDP: %54,25 - AKP: %44,43

6- Tekman/ERZURUM - HDP: %48.53 - AKP: %46.50

D_Side_Content_300x250

İlgili İçerikler

Öne Çıkan Videolar