HDP'li Beştaş'tan 6284 açıklaması: Kadınlar karşısında durmazsa 6284'ü kaldırmaya sıcak yaklaşırlar
Hakan Aksay

Haberler

Hakan Aksay

Yükleniyor...

HDP'li Beştaş'tan 6284 açıklaması: Kadınlar karşısında durmazsa 6284'ü kaldırmaya sıcak yaklaşırlar

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Yeniden Refah Partisi'nin Cumhur İttifakı'na katılmak için şart koştuğu 6284 sayılı kanunla ilgili konuştu. Beştaş iddiaların yalanlanmasına ilişkin, "Ne Derya Yanık'ın ne de Binali Yıldırım'ın beyanlarını samimi buluyorum. Aynı Derya Yanık, İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmeyi savunan bir bakan. Milyonlarca kadın bunun karşısında olmazsa 6284'ü kaldırmaya sıcak yaklaşacaklarını düşünüyorum" dedi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş Halk TV'de Senem Toluay Ilgaz'ın Gündem Özel programına katıldı. Gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Danış Beştaş, 6284'ün kaldırılması iddiaları hakkında konuştu. 

AKP tarafından Cumhur İttifakı'na davet edilen Yeniden Refah Partisi'nin ittifaka katılmak için maddeler sunduğu, bu maddelerden birinin de 6284 sayılı kanunun kaldırılması olduğu iddia edilmişti. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, ve AKP Genel Başkanvekili Binali Yıldırım iddiaları yalanladı. 

"Bedelini ödediğimiz kazanımlarımızı kimseye yedirmeyeceğiz"

Meral Danış Beştaş, 6284 sayılı kadınları koruyan yasanın tartışmaya açılmasını şöyle değerlendirdi:

Kadın mücadelesinin yıllardır vermiş olduğu mücadelelerle elde ettiği kazanımların gasp edilmesi ve 6284'ün tartışmaya açılması siyasi kimliklerinden bağımsız olarak bütün kadınların ortak problemi

Türkiye'deki bütün kadınlara, AKP'de siyaset yapan, onlara oy veren kadınlara da seslenmek istiyorum; Canımızla, hayatımızla, gördüğümüz şiddetle, evlatlarımızla bedelini ödediğimiz kazanımlarımızı kimseye yedirmeyeceğiz.

"Yine kadınlar üzerinden siyaset yapılıyor"

Teklifin gündeme bu şekilde gelmesi ve yetkililerin yaptığı açıklamaları inandırıcı bulmadığını belirten Beştaş, "İstanbul Sözleşmesi'nden çekilen bir ittifaktan söz ediyoruz. Kadına yönelik şiddeti meşrulaştıran ve kadın konusunda muhafazakar olan siyasi bir iradeden söz ediyoruz. Sayın Yıldırım, "Bu nezaket ziyaretiydi bunlar konuşulmadı diyor, sonra da cevap bekliyoruz" diyor. Bir kere nezaket ziyaretinde açıklama beklenmez. Bu sadece açıklama yapma zorunluluğu hissetmiş olacak ki kendilerini düzeltme yoluna gittiler. Ama Yeniden Refah Partisi bunu böbürlenerek dile getiriyor. 

"Ne Yanık'ı ne de Yıldırım'ı samimi buluyorum"

Yine kadınlar üzerinden siyaset yapılıyor. Her gün kadınlar katledilmeye devam ediliyor. Ne Derya Yanık'ın ne Binali Yıldırım'ın beyanlarını samimi buluyorum. Aynı Derya Yanık İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmeyi savunan bir bakan. Oysa ki İstanbul Sözleşmesi kadınları en üst düzey koruyan bir uluslararası sözleşme ve bir Aile Bakanı bu konuda Erdoğan'ın arkasında hizalanıp İstanbul Sözleşmesi'ne yönelik itirazları görmezden gelebiliyor" diye konuştu. 

"6284'ü tartışmak bile Türkiye'yi en az 60 yıl geri götürür"

Beştaş yasanın kaldırılmasını tartışmanın bile Türkiye'yi karanlığa sürüklediğini belirterek şunları söyledi:

Derya Yanık'ın kayıp çocuklarla ilgili çelişik açıklamaları da ortada. Bugün söylediklerini yarın inkar yoluna gidebiliyorlar. Hakikaten bu teklifin değerlendirilmesinin ve bu konuda açıklama yapmak zorunda kalınmasını bile korkunç görüyorum. AKP bunu tartışmaya açtırabiliyor. Her gün kadınlar öldürülürken ve şiddet görüyorken 6284'ün kaldırılmasını tartışmak bile Türkiye'yi en az 60 yıl geri götürür. 

Dilerim ki bugünkü beyanlarının arkasında dururlar. Şunu unutmayalım kadınlar gücü birbirinden alıyor. Milyonlarca kadın bunun karşısında olmazsa 6284'ü kaldırmaya sıcak yaklaşacaklarını düşünüyorum. 

6284 yerine getirilmediği için kadınlar öldürülüyor. Bizim tartışmamız 6284'ün hakkıyla uygulanması gerektiğiyken, kadınlar için bu kadar önemli bir kanunun tartışmaya açanlarla uğraşıyoruz. 

 

 

D_Side_Content_300x250

İlgili İçerikler

Öne Çıkan Videolar