HDP'li Orhan, helikopterden atılan Osman Şiban'ın yargılanmasını Meclis'e taşıdı
Hakan Aksay

Haberler

Hakan Aksay

Yükleniyor...

HDP'li Orhan, helikopterden atılan Osman Şiban'ın yargılanmasını Meclis'e taşıdı

HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan, Van’ın Çatak ilçe kırsalında 11 Eylül 2020’de operasyona çıkan askerler tarafından Servet Turgut ile birlikte gözaltına alınan ve helikopterden atılan Osman Şiban'ın yargılanmasıyla ilgili "İzahı olmayan bu yargılama, insanlık dışı bu işkence ve cinayetleri işleyenleri koruyan AKP'nin bu suça ortak olduğunun ispatıdır" dedi.

HDP'li Muazzez Orhan, helikopterden atılan Osman Şiban'ın yargılanmasını TBMM gündemine taşıdı.

Osman Şiban hakkında “terör örgütü üyesi olmak” iddiasıyla açılan davada 15 yıla kadar hapis cezası talep edildi.

"Olay sonrası işkenceciler değil, işkenceyi haberleştirenler yargılandı"

Genel Kurul'da konuşan Orhan, şunları söyledi:

"11 Eylül 2020'de Çatak'ta Servet Turgut ve Osman Şiban askerlerce köylülerin gözü önünde hiçbir açıklama yapılmadan sapasağlam göz altına alınmış, üç gün boyunca kendilerine ulaşılamamış, daha sonra ikisinin de Van'da Bölge Hastanesinin yoğun bakım ünitesinde olduğu, ağır işkence yapıldıktan sonra helikopterden atıldıkları hastane tutanaklarıyla ortaya çıkmıştı. Servet Turgut gördüğü işkenceye dayanamadı, yaşamını yitirdi. Güvenlik güçleri taziyesine bile saldırdı. Ağır işkence gören Osman Şiban hâlen tedavi görmeye devam ediyor. Bu korkunç olay sonrası işkenceciler değil, işkenceyi haberleştirenler yargılandı. Turgut'un katilleri ve Şiban'ın işkencecilerini yargılaması gereken yargı sisteminin Şiban hakkında yargılama yaptığı, on beş yıla kadar ceza istediği geçen hafta kamuoyuna yansımıştır. İzahı olmayan bu yargılama, insanlık dışı bu işkence ve cinayetleri işleyenleri koruyan AKP'nin bu suça ortak olduğunun ispatıdır. "

Ne olmuştu?

Van’ın Çatak ilçe kırsalında 11 Eylül 2020’de operasyona çıkan askerler tarafından Servet Turgut ile birlikte gözaltına alınan Osman Şiban, helikopterden atılmıştı. Servet Turgut "helikopterden düştü" denilerek yatırıldığı hastanede hayatını kaybetmişti. Turgut ve Şiban’ın helikopterden atılmasını haberleştiren gazeteciler Adnan Bilen, Nazan Sala, Cemil Uğur, Şehriban Abi ve Zeynep Durgut hakkında "Örgüte üye olmak" iddiasıyla dava açıldı. Yargılanan gazeteciler sonrasında beraat etti.

TIKLAYIN -Osman Şiban: İyi değilim, o güne dair bir şey aklıma gelmiyor

TIKLAYIN - Van'a gittiler, görgü tanıklarını dinlediler: "Servet Turgut ve Osman Şiban helikopterden aşağı atıldı; savcılık henüz köylülerin tanıklığına başvurmadı"

TIKLAYIN  - Af Örgütü: Türkiye'deki işkence iddiaları bağımsız şekilde soruşturulmalı

TIKLAYIN -Babacan'dan hükûmete çağrı: Servet Turgut ile Osman Şiban'a yapılanları açığa çıkarın

TIKLAYIN - Osman Şiban ilk kez ifade verdi: Askerler sürekli darp ediyordu

D_Side_Content_300x250

İlgili İçerikler

Öne Çıkan Videolar