İstanbul Nevruz’u depremlerde hayatını kaybedenlere adandı; "Hükûmet İstifa" sloganları atıldı
Hakan Aksay

Haberler

Hakan Aksay

Yükleniyor...

İstanbul Nevruz’u depremlerde hayatını kaybedenlere adandı; "Hükûmet İstifa" sloganları atıldı

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) ve Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) öncülüğündeki İstanbul Nevruz’u, bu yıl “Her der Newroz, her dem azadî” ve “Nevruz ateşiyle özgürlüğe” sloganıyla Yenikapı Meydanı'nda düzenlendi.

"Hükûmet İstifa" sloganlarıyla başlayan kutlamalara, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü İbrahim Akın, EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu, HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, birçok siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcisi de katıldı.

Nevruz alanına gelişler sırasında ve alanda yer yer "Hükûmet istifa", "Erdoğan istifa" sloganları atıldı.

Alana iki ayrı kontrol noktasından geçerek ulaşılırken girişte Yeşil Sol Parti bayrakları dağıtılıyor. Meydana kurulan sahne ise deprem ve sel felaketlerinde hayatını kaybedenlerin anısına siyah yapıldı.

Öte yandan Yeşil Sol Parti tarafından meydana kurulan ‘Sandık Gönüllüsü Ol’ çadırından sandıkta görev almak isteyen partililer başvuru yaptı.

 

İstanbul Nevruz’u, alandakilerin selamlanması ile saat 12.30'da başladı. Yenikapı Meydanı’nda Nevruz ateşi yakıldı, alanda halaylar çekildi.

HDP İstanbul İl Eş Başkanı İlknur Birol T24’e konuştu. Yaslı bir havada 2023 Nevruzu'nu gerçekleştirdiklerini belirten Birol, “Yaslı bir havamız var. Diğer nevruzlardaki coşku, renklilik, halaylar görünmüyor olabilir ama kürsüde ve alanda bu yasa eşlik eden umut ve değiştirme gücünün aktörünün kendisi olduğunu bilen bir halk gerçekliği var. Bunun mesajları var” dedi.

“Halklar için zafer sayılabilecek günlere doğru emin adımlarla ilerliyoruz”

Birol konuşmasına şöyle devam etti:

“Nevruz halkımız açısından son derece önemli bir gündür ve bizler için de bir eşiktir. 2023 nevruzunun bir diğer önemi 14 Mayıs seçimlerine giderken gerçekleştirilmiş olması. Nevruzlarda iki tane merkeze dikkatle bakılır bir tenesi Amed’dir bir tanesi de İstanbul’dur. İstanbul nevruzunu biz Emek ve Özgürlük İttifakı ve ittifaka dahil olmayan bütün emek, demokrasi güçleriyle birlikte gerçekleştiriyoruz. Ana gövdesini Kürtlerin oluşturduğu bütün emekçi ezilen kesimlerin yansıdığı bir alan oluyor. Bugün de son derece olumsuz hava koşullarına rağmen on binlerin aktığı bir nevruzu gerçekleştiriyoruz. Yaslı bir havamız var. Diğer nevruzlardaki coşku, renklilik, halaylar görünmüyor olabilir ama kürsüde ve alanda bu yasa eşlik eden umut ve değiştirme gücünün aktörünün kendisi olduğunu bilen bir halk gerçekliği var. Bunun mesajları var.  14 Mayıs seçimlerinde bir devrin kapanacağına, yeni bir devrin, demokratik, özgürlükçü bir dönemin açılacağına olan inançla gücümüzün belki de en çok görüleceği yerler olacaktır nevruz alanları. İstanbul da bu açıdan bu mesajı taşıyor diyebiliriz. Bugün alanda çok fazla sayıda bütün emek güçleri, ezilen halklar, kadınlar, gençler var. Birçok engellemeye rağmen hâlâ akın akın geliyorlar. Bize gelen haberler yollarda çok büyük engellemelerin olduğu ve büyük kitlelerin yollarda olduğudur. Alana girmeyen on binler de burada. Biz buradan aldığımız güçle İstanbul’un da aynı zamanda matematik olarak sandığı çok etkileyecek merkezlerden biri olduğu bilinciyle bütün ittifak güçlerimizle AKP-MHP iktidarının masalına, dönemine, devrine son vereceğimizi ilan ediyoruz. Bu açıdan önümüze çıkarılan hangi zorluk olursa olsun bu zorlukları aşa aşa ilerliyoruz ve bizim için zafer sayılabilecek, halklar için zafer sayılabilecek günlere doğru emin adımlarla ilerliyoruz."

"Barışı da adaleti de özgürlüğü de bizler 14 Mayıs tarihinde sandıklarda ilan edeceğiz"

Meydandaki kalabalığa seslenen HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ise, "14 Mayıs tarihi bizler açısından önemli bir fırsattır. Aynı zaman da bir milat olacaktır ve AKP-MHP’nin bu seçimlerde Türkiye halklarının ne kadar büyük olduğunu Kürtlerin ne kadar iradeli olduğunu, kadınların, gençlerin bu ülkeyi değiştirme ve dönüştürme yemeğinin nasıl ortaya çıkacağını göstereceği bir tarihtir 14 Mayıs. Bu meydanı dolduranlar şunu bilsinki demokrasi meydanlarda yazılır. Barış meydanlarda ilan edilir. Ama barışı da adaleti de özgürlüğü de bizler 14 Mayıs tarihinde sandıklarda ilan edeceğiz" dedi.

TIKLAYIN | Pervin Buldan: Barışı da adaleti de özgürlüğü de bizler 14 Mayıs tarihinde sandıklarda ilan edeceğiz

TIKLAYIN | Türkiye'nin dört bir yanında Nevruz: Deprem nedeniyle siyah renkte sahneler kuruldu

D_Side_Content_300x250

İlgili İçerikler

Öne Çıkan Videolar