İzmit Oto Galericiler Sitesi Kooperatifi yöneticisinden ikinci el araç fiyatları için iddia: Bayiler sıfır araçları saklıyor
Hakan Aksay

Haberler

Hakan Aksay

Yükleniyor...

İzmit Oto Galericiler Sitesi Kooperatifi yöneticisinden ikinci el araç fiyatları için iddia: Bayiler sıfır araçları saklıyor

İzmit Oto Galericiler Sitesi Kooperatifi yöneticilerinden galerici esnafı Tamer Ertuğ, pandemi döneminde ikinci el otomotiv fiyatlarının yükselmesinin sebebinin sıfır araçları saklayan bayilerden kaynaklandığını iddia etti.

Yükselen ikinci el otomotiv fiyatlarında düşüş başladı. Uzun süredir durgun olan oto galeriler ise yavaş yavaş müşterileriyle buluşmaya başladı. Fiyatlardaki düşüşten memnun olduğunu dile getiren Tamer Ertuğ, sıfır araçları saklayan bayilerin ikinci el araçların fiyatlarında dalgalanmaya sebep olduklarını iddia etti.

Artan fiyatların sermayelerini olumsuz etkilediğini belirten Ertuğ "Fiyatlar şişmeden önce biz 5 tane araba alıyorsak, aynı sermaye ile şuan 3 tane alabiliyoruz. 100 bin olan arabalar 150 bin oldu. Ama şimdi 150 bin olan arabalar tekrar 100 bine indi. Bu korona virüs döneminin etkileri var ama sıfır araba her yerde var. Bunu unutmasınlar. rHer bayide sıfır araba va ama az talep olduğu ve normal fiyatların üstünde satmanın peşinde oldukları için arkaya saklayarak satıyorlar arabaları ve sıfır araba yok diyorlar" dedi.

İkinci el araçlardaki yükselmenin spot bir yükselme olmadığını söyleyen ve bu fiyatların araç sahipleri için fırsata dönüştüğünü söyleyen Ertuğ şu ifadeleri kullandı:

"Şu anda araba fiyatları dipte çünkü herkes kendi arabasını sıfır araçlardan daha fazla prim yapmış şekliyle satmaya çalışıyor. İnsanlarımız şunu unutuyorlar, araba alırken ucuz alacağım, satarken pahalı satacağım. Bu standart düşünce bitti artık. Mesela arabanın sıfırı 200 bin lira, aynı arabanın 2018-2019 modelini vatandaş getiriyor kapımızın önüne 250 bin lira istiyor. Sıfır araçlar yok, ikinci el de çok az olduğu için sıfırlardan fazla primli satmanın peşinde herkes. Bunu kimler oluşturuyor? İki üç tane sanal alemdeki araba firmaları, bir de bu arabaları ihale sistemi ile satanlar var günlük, haftalık. Bunlar da fiyatları ister istemez şişiriyorlar."

Tamer Ertuğ ayrıca yeni hazırlanan reform paketinde yapılması planlanan ikinci el araçların noter-alım satım işlemlerinde binde 5 oranında vergi uygulamasının kendileri için olumlu olacağını ama bu oranın etkisinin satılan araba sayısına göre değişebileceğini de ifade eden Ertuğ şöyle konuştu:

"100 bin liralık arabada 500 lira veriliyor. Zaten biz bunu devlete veriyoruz. Sistem olarak bu binde 5 fazla bir rakam değil. Ama bazen öyle bir oluyor ki haftada 20 araba satıyoruz, bazen de oluyor ki ayda 20 araba satıyoruz. Bazen de ayı 5 arabayla kapatıyoruz. 5 arabada binde 5 bir şey değil ama 30 arabadan 40 arabadan toplandığı zaman binde 5 bayağı büyük para. Bizim için, orta direk araba satanlar için değil de lüks araba satanlar için binde 5 büyük olabilir. Buna da bir standart getirmesi lazım devletin mesela 100 bin ile 500 bin arası binde 5, 500 bin ile 1 trilyon arası binde 3'e inip standart olarak koyması lazım. Fiyatı yüksek arabada da binde 5 düşük arabada da binde 5 olmaması lazım. bizim için iyi, devlet için de iyi."

 

 

 

 

 

 

 

D_Side_Content_300x250

İlgili İçerikler

Öne Çıkan Videolar