Kömürün Yarısı | Madencilerle, termik santrale karşı yaşam hakkını savunanların iç içe geçmiş hikayesi
Hakan Aksay

Haberler

Hakan Aksay

Yükleniyor...

Kömürün Yarısı | Madencilerle, termik santrale karşı yaşam hakkını savunanların iç içe geçmiş hikayesi

Bartın Amasra’da kömür madeninden ekmeğini çıkaranlarla, kömürlü termik santrale karşı doğa ve yaşam hakkını savunanların iç içe geçmiş hikayesinin anlatıldığı video 'Kömürün Yarısı' yayınlandı.

Gazeteci Eren Dağıstanlı'nın hazırladığı 'K-ömürün Yarısı' videosunda Bartın Amasra’daki kömür madeninde çalışanların ve kömürlü termik santrale karşı mücadele verenlerin hikayelerini bölge halkının kendisi anlattı.

Videoda madenden emekli vatandaşın, termik santrale neden karşı olduğunu anlattığı şu sözleri "Ben madende 24 sene çalıştım. Madende kömür tozu yedim. O kömür tozunu belirli bir zaman sonra vücut temizleyip atıyor ama termik santralden çıkan tozları vücudumuz atmayıp bizi her gün çürütüyor. O yüzden ben bu termik santrale sonuna kadar karşıyım" dikkat çekti.

Eren Dağıstanlı'nın hazırladığı videonun sunuş metni şöyle;

14 Ekim 2022 tarihinde meydana gelen maden faciasıyla 42 madencinin hayatını kaybettiği Amasra'da kömüre dayalı ekonomi kuşaktan kuşağa devam ederken, kömürlü termik santrale karşı mücadele de 20. yılına yaklaşıyor.

Dünya kömürden vazgeçme planları yaparken, Amasra termik santralinin önü şu anda kesilmiş durumda; ancak kömür madeninden çıkış şimdilik pek mümkün gözükmüyor.

K-ömürün Yarısı

Ömrünün yarısını kömüre verenlerle, ömrümün yarısını kömüre karşı direnişte geçirenlerin hikayesi.

K-ömürün Yarısı; Bartın Amasra’da hem kömür madeninde ekmeğini çıkaranların hem de kömürlü termik santrale karşı doğa ve yaşam hakkını savunanların iç içe geçmiş mücadelelerine odaklanıyor.

14 Ekim 2022 tarihinde meydana gelen maden faciasıyla 42 maden emekçisinin hayatını kaybettiği Amasra’da kömüre dayalı ekonomi kuşaktan kuşağa devam ederken, kömürlü termik santrala karşı mücadele de 20. yılına yaklaşıyor.

Dünya kömürden vazgeçme planları yaparken, Amasra termik santralinin önü şu anda kesilmiş durumda ancak kömür madeninden çıkış şimdilik pek mümkün gözükmüyor.

K-ömürün Yarısı; “Kömüre dayalı ekonomik yaşamdan adil bir dönüşümle çıkılabilir mi? Amasra kömürsüz yapabilir mi? Hem ekmeğini kömürden çıkarıp hem de termik santrale karşı çıkmak nasıl mümkün olabiliyor?” gibi sorulara cevap ararken doğa ve emek hakkının ortak ve tezat yanlarına dokunuyor.

K-ömürün Yarısı’nda Bartın Platformu üyesi ve Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi, Ormancılık Politikası Uzmanı Prof. Dr. Erdoğan Atmış’ı, Bartın Platformu üyesi Adnan Soylu’yu, eski maden işçileri Şenol Kayhan ve Mehmet Bıldırcın’ı ve termik santralin kurulması planlanan Gömü köyü yurttaşlarından Müzeyyen Dağlıoğlu’nu dinleyeceğiz.

D_Side_Content_300x250

İlgili İçerikler

Öne Çıkan Videolar