Müzisyen Burhan Şeşen, son haftalarda belediyeler, kaymakamlıklar ve valilikler tarafından yasaklanan konser ve festivallere ilişkin “ Bir sonraki adımda Diyanet'ten "Müzik günahtır" fetvası bekliyorum” ifadesini kullandı.
Son haftalarda birçok konserin "yetersiz izin", "inanç ve geleneklerle uyuşmazlık’ gibi gerekçelerle iptal edilmesine tepki gösteren Şeşen, “Ben bu kadar muhafazakârlaşmış ve kutuplaşmış dönem ömrümde görmedim” diyerek verilen kararların yaşam tarzına müdahale olduğunu söyledi.
Aynur Doğan konserinin politik gerekçelerle iptal edildiğine inandığını söyleyen Şeşen, Melek Mosso’nun konserinin iptal gerekçesinin ise açıklanacak bir tarafının olmadığını belirterek “Melek Mosso’nun siyasetle ne ilgisi var? Kadınca yaşıyor sadece. Artık bunu tamamen yaymak ve neredeyse Diyanetten ‘müzik yasaktır’ fetvası çıkarmak noktasına getirdiler” dedi.
Sanatçıların gücünün küçümsenmemesi gerektiğini söyleyen Şeşen, “Bu ülkenin laikliğinden taviz vermesine izin vermeyeceğiz biz kimseye biat etmedik, etmeyeceğiz” diye konuştu.
Müzik sektörünün pandemi döneminde çok uzun süre çalışmadığını hatırlatan ve konser planlamasının maliyetlerine vurgu yapan Şeşen, “Bir ülkenin müzik sektörü resmen göz göre bitirilmeye çalışılıyor. Konser yapmak kolay değil, sürekli yasaklamalar olursa bundan sonra kimse konser işine girmez” diye konuştu.
Konser yasaklarının giderek artan kutuplaşma ve muhafazakârlıktan bağımsız olmadığını ifade eden Şeşen, bu yasaklara destek veren kesimlere de “Farkında değiller belki ama bu muhafazakarlıkta hepiniz boğulacaksınız” diye seslendi.
Konser yasakları Aynur Doğan'la başladı arkası geldi.
Yaşam tarzına müdahale mi, muhalif sanatçıların cezalandırılması mı?
Sanatçılar ne düşünüyor?
Candan Yıldız sordu, Burhan Şeşen anlattı.