"Öfkeliyiz, yastayız, feminist isyandayız!"
Hakan Aksay

Ayrık Otu

Hakan Aksay

Yükleniyor...

"Öfkeliyiz, yastayız, feminist isyandayız!"

Feminist aktivist Feride Eralp, 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerin ardından kurulan bağımsız feministler, sivil toplum örgütleri ve kadın örgütlerinden feministlerin yer aldığı Afet için Feminist Dayanışma’yı; deprem bölgesindeki kadın ve LGBTİ+ların yeterince karşılanmayan ihtiyaçlarını, afetin cinsiyetlendirilmiş etkisini; deprem bölgesine giden Mor TIR’ların yolculuğunu; afetin feminist hareketin gündeminde nasıl ele alınması gerektiğini ve bu yılki 8 Mart Feminist Gece Yürüyüşü’ne dair öngörülerini anlattı. 

Feministlerin felaketler ve yıkımlar karşısında bir araya gelme deneyimlerinin onları hızlıca buluşturabildiğini söyleyen Eralp, “Biz yıkımın ardından dayanışmayı biliyoruz. Bunu bize bu ülkedeki çok acı deneyimler öğretti. Bu tabii ki daha önce karşılaştıklarımızdan ölçek anlamında çok daha büyük bir ölçekti” dedi.  

Deprem bölgesinde 20 gün geçiren Feride Eralp, afetin cinsiyetlendirilmiş etkilerinden birinin de bakım verme sorumluluğunu üstlenmek durumunda kalan kadınların kendi güvenliklerini ikinci plana atması olduğunu söyledi.

İslahiye'deki arama kurtarma çalışmalarında Adıyaman’da feminist dayanışmada gönüllü olarak bulunan Eralp, enkaz altındaki kimi kadınların giyinik ya da örtülü olmadıkları için yardım istemekten çekindiklerini belirterek “Hayatta kalmanın önüne geçebiliyor patriyarkal çerçevenin kurduğu o ayıp baskısı” dedi. 

Bölgedeki LGBTİ+ların her zamankinden daha fazla dayanışmaya ihtiyacı olduğunu söyleyen Eralp sözlerine “LGBTİ+ olmak, boşanmış kadın olmak, aile çerçevesinin bir şekilde dışında düşmüş olmak mevcut çok kısıtlı yardım altyapısından koparılmak demek” şekilde devam etti. 

Afetin feminist hareketin gündemine ve politikalarına etkisinden de bahseden Eralp, depremde de ekonomik krizde de patriyarkanın durmadığına dikkat çekerek “Hayatlarımızı yok sayan bir devletle mücadele etmeye alışığız” dedi. 

Aynı zamanda 8 Mart Gece Yürüyüşü’nün düzenleme komisyonunda olan Feride Eralp bu yılki 8 Mart hazırlıklarını her zamankinden daha kısa bir sürede yapmaya çalıştıklarını söyleyerek yürüyüşün sloganını tekrarladı: “Öfkeliyiz, yastayız patriyarkal kapitalist yıkıma karşı feminist isyandayız!”

D_Side_Content_300x250

İlgili İçerikler

Öne Çıkan Videolar