Ekonomist Prof. Dr. Emre Alkin: Silahlanmaya para harcayıp çevre ve hava kirliliğinden ölüyoruz
Hakan Aksay

Haberler

Hakan Aksay

Yükleniyor...

Ekonomist Prof. Dr. Emre Alkin: Silahlanmaya para harcayıp çevre ve hava kirliliğinden ölüyoruz

Ekonomist Prof. Dr. Emre Alkin dünya genelinde silahlanmaya 1 yıl içinde 14,3 trilyon dolar harcandığını belirterek hava kirliliği ve çevre kirliliği nedeniyle ölen insanların savaş yüzünden ölen insanlardan fazla olduğuna vurgu yaptı. 

T24 Manşet'e konuşan Prof. Dr. Emre Alkin, şu ifadeleri kullandı: 

"İnsanların ölüm nedenlerine baktığımızda insanlar daha çok hava kirliliği, sigara, alkol, tüberküloz, AİDS ve eboladan ölüyor. Silahlı çatışmada ölen insan sayısı 500 bin. Sadece hava ve çevre kirliliğinden ölen insan sayısı 8 milyon. Sıcak çatışmaların maliyetleri bize pahalıya geliyor. Zorla silah aldırılıyor. İnsanları çatışmaya sevk eden açıklamalar yapan liderler var 'Bu silahları alınca kullanmak lazım' diye düşünüyor olabilirler. Bu, dünya ekonomisini zor duruma sokuyor.

Türkiye olarak ulusal doktrin uygulamaya kalktığımızda bu kez insanlar ayağa kalkıyor, 'Ancak bizim politikamızı uygulayabilirsiniz' diyor. S-400 ve F-35 krizlerinin sebepleri budur. Türkiye kendi savunma doktrinini anlatmaya çalışıyor ama ne kadar başarılı tartışılır. 

Türkiye'nin milli savunma harcamalarının milli gelire oranı %2,5 ve bu oranda devam ediyor. Yani Türkiye, aşırı silahlanan bir ülke değil. Tam tersine barışçıl duruyor. Suudi Arabistan ve İsrail'in milli gelirin %10'u civarında sürekli silahlandığını görüyoruz, bu oran da giderek artıyor. Sıcak çatışmaların maliyeti bize çok yüksek olacak. Türkiye ne kadar barışçıl gözükürse gözüksün bölge hareketli, sıcak çatışmalara gebe durumda. Dolayısıyla bir ulusal politika uygulamakta zorluk çekiyoruz." 

D_Side_Content_300x250

İlgili İçerikler

Öne Çıkan Videolar