Somalı madencilerin Ankara yürüyüşü 19. gününde: Mücadelemiz, taleplerimiz karşılanana kadar sürecek
Hakan Aksay

Haberler

Hakan Aksay

Yükleniyor...

Somalı madencilerin Ankara yürüyüşü 19. gününde: Mücadelemiz, taleplerimiz karşılanana kadar sürecek

Manisa’nın Soma ilçesinden 301 işçinin yaşamını yitirdiği facianın ardından tazminatsız işten çıkarılan madencilerin Ankara yürüyüşlerine 19. günde de izin verilmiyor. Devam eden jandarma barikatı yüzünden yürüyüşlerine devam edemeyen işçiler, 19 gündür oturma eylemi yaparak yolun açılmamasını protesto ediyor. 

5 yıldır tazminatları ödenmediği için Bağımsız Maden İşçileri Sendikası öncülüğünde Ankara’ya yürüme kararı alan madencilerin yürüyüşü, Manisa Valiliği'nin kararı gerekçe gösterilerek 5 Ekim'den itibaren Manisa-Kırkağaç girişinde engelleniyor. 

Sendika ve işçi temsilcilerinden oluşan heyet, dün Ankara’da Enerji Bakanı Yardımcısı, Hukuk İşleri Genel Müdürü ve TKİ Genel Müdürü’yle toplantı yaptı. Toplantıyı birçok boyutuyla ele alıp, tartışan işçiler ve sendika temsilcileri, toplantıdan çıkan sonuçları bir basın metniyle duyurdu.

Görüşmeye ilişkin ayrıntılı bilgilerin de yer aldığı metinde, talepler karşılanıncaya kadar mücadelenin süreceği, Kırkağaç Çamı’ndaki eylemli bekleyişin 5 Kasım’da yapılacak nihai görüşmeye kadar devam ettirileceği vurgulandı.

Soma faciasının yaşandığı Eynez Ocağı’ndaki işçilerin tüm alacaklarının 2019 yılı sona ermeden hesaplara yatırılmasının talep edildiği belirtilen açıklamada, Soma Holding’e bağlı Ata Bacası ve Işıklar ile 2013’te kapatılan Uyar Madencilik’te çalışan işçilerin hakları için de müzakere edildiği ve çeşitli çözüm önerileri getirildiği vurgulandı.

Açıklamada şu bilgiler ve alınan kararlara yer verildi:

Dün, 22 Ekim Salı günü, 3500 maden işçisinin beş yıldır ödenmeyen tazminat ve emeklilik haklarına çözüm bulmak için Ankara’da Enerji Bakanı Yardımcısı, Hukuk İşleri Genel Müdürü ve TKİ Genel Müdürü ile bir kez daha görüşme gerçekleştirdik. Yaklaşık 4.5 saat süren bu görüşmede şunları belirttik;

"Eynez işçisinin haklarının tamamının 2019 bitmeden resmi kurum kayıtları dikkate alınarak yatırmasını talep ettik"

 İlk görüşmemizde çözüm için mutabakata vardığımız katliamın yaşandığı Eynez Ocağı’ndaki işçilerin zaten hukuksuz biçimde bugüne kadar ödenmemiş tazminatlarının 31 Ocak’a kadar dilekçe verildiği takdirde 2020’nin ilk altı ayında taksitli olarak ödeneceği bilgisi, daha heyetimizle toplantı başlamadan Enerji Bakan Yardımcısı tarafından orada bulunan basın mensuplarına duyuruldu. Biz, bu biçimdeki bir duyurunun toplantı henüz başlayıp sonuçlanmadan yapılmış olmasını doğru bulmadığımızı ve bunun “tazminatlar ödendi” gibi gerçekdışı bir algının kamuoyunda inşa edilmesine hizmet edeceğini ifade ettik. Ayrıca SGK ve TKİ’de halihazırda kaydı bulunan mağdurların yeniden dilekçe bürokrasisine boğulmasının ve taksitlendirmenin doğru olmadığını ifade ederek Eynez işçisinin haklarının tamamının 2019 bitmeden resmi kurum kayıtları dikkate alınarak yatırmasını talep ettik. Bu talebimiz ise yeniden değerlendirilecek ve 5 Kasım’da nihai karar verilecektir.

"Ata Bacası, Işıklar ve Uyar Madencilik işçilerinin haklarının müzakere edilmesini gündeme getirdik"

Soma Holding’e bağlı Ata Bacası ve Işıklar ile 2013’te kapatılan Uyar Madencilik’e bağlı işletmelerden çıkarılan ya da emekli edilen maden işçilerinin haklarının ödenmesi için müzakereye devam edilmesini gündeme getirdik. Heyetimiz, çözüm için hem hukuki yolları ayrıntılı biçimde ve belgeleriyle ortaya koydu hem de TKİ Genel Müdürü’nün yönetim kurulu başkanlığını yaptığı ve TKİ’nin hisseyle ortak olduğu Yeni Anadolu AŞ’nin Yeni Çeltek Gürmin işçilerine önerdiği çözümün Işıklar ve Ata Bacası işçileri için de somut çözüm olacağını ifade etti. Ayrıca Soma Holding’in TMSF’nin el koyduğu hisseleri üzerinden yaptığı ödemelerin TKİ tarafından usulsüz, hukuksuz biçimde rödovanslı işletmeler olan Işıklar ve Ata Bacası işçileri yerine, hizmet alımıyla çalışan Eynez işçilerinin protokol gereği üç aylık taksitlerine yatırıldığının tespit edildiğini ve bu yanlışın düzeltildiği takdirde de Işıklar ve Ata Bacası işçilerinin sorununun çözüleceğini söyledik ve söylemeye devam edeceğiz.

 "Ayrıcaklı bir işçi grubu kayırıldı, kabul edilemez"

 Ayrıca TKİ ve Soma Holding tarafından Işıklar ve Ata Bacası işçilerinden ayrıcalıklı bir işçi grubuna tazminat ve emeklilik haklarının kayırmacılık yöntemleriyle ödenmiş olduğunu doğrudan TKİ Genel Müdürü’nün ifadelerinden teyit edilmiş oldu. İşçiler arasında yapılan bu ayrımı, kayırmacılığı doğru bulmadığımızı bu vesileyle bir kez daha ifade ediyoruz. Yapılan görüşmeler neticesinde bu hafta içerisinde TMSF tarafından bugüne kadar ödenen 6 milyon civarındaki tazminatların yaklaşık 4.5 milyonluk kısmından TKİ’nin sorumlu olmasına rağmen, ödenen bu tazminatların TKİ’den mahsup edilerek Işıklar ve Ata Bacası işçilerine ödenmesini talep ettik. Bu talep doğrultusunda TMSF yetkilileriyle görüşmeyi kararlaştırdık. Toplantının yeri ve saati bu hafta içerisinde Enerji Bakanlığınca tarafımıza iletilecektir.

 "TKİ Uyar Madencilik işçilerinin alacaklarını ödemelidir"

 Uyar Madencilik’ten atılan ücret alacakları, kıdem, ihbar tazminatlaları ve iş kazası mahkeme sonuçlarıyla hak edilen tazminatların 6 yılı aşkın bir süredir ödenmediğini, işverenin malvarlığını herkesin gözü önünde kaçırdığını, hak sahibi 1200 işçiye icra için eski bir kamyonetin bırakıldığını ve bu durumun anayasa ve yasalar açısından da uluslararası sözleşmeler açısından da kamu vicdanı açısından da ahlaki açıdan da kabul edilemez bulduğumuzu, TKİ ruhsatlı bu şirketin işçilerinin tüm birikimlerine, çocuklarının geleceğine el konulmuş olmasına seyirci kalmayacağımızı ilettik. Uyar Madencilik’te TKİ’nin maaş ödemeleri yaptığına dair belgeleri ilettik, ivedilikle çözüm beklediğimizi söyledik. 

SONUÇ OLARAK:

 Emeklilik ve tazminat hakları beş yıldır ödenmeyen 3500 tazminat mağduru maden işçisinin haklarının tamamının 2019 yılı bitmeden banka hesaplarına yatırılması devletin kurumlarının bir sorumluluğudur.

 Değerli basın ve halkımız,

 Yukarıda belirtiğimiz taleple başlayan mücadelemiz ancak bu talep karşılandığı takdirde sona erecektir. Bugün direnişimizin 19. günü ve 5 Kasım’daki nihai çözüm toplantısına kadar yolumuzun hukuksuzca kesildiği Kırkağaç Çamı’ndaki nöbet alanımızdaki beklemeyi sürdürmeye, baretlerimizi yere vurmaya devam edeceğiz, işçilerin haysiyetlerine yapılan bu ağır saldırıyı yurttaşlarımıza duyurmaya, verilen mücadelenin işçi, emekçi kardeşliğini çoğaltmaya hizmet edeceğini biliyoruz ve bu mücadeleye kesintisiz devam edeceğiz.

 50 maden işçisinin 5 Ekim’de başlattığı kararlı, korkusuz yürüyüşü; nasıl ki beş yıldır tek bir adım atılmadan unutulmaya bırakılmış Eynez işçisinin haklarının ödenmesi için kapıyı araladıysa birleşe birleşe Işıklar, Ata Bacası ve Uyar Maden işçilerinin de kapısını aralayacaktır. 

D_Side_Content_300x250

İlgili İçerikler

Öne Çıkan Videolar