TBB Başkanı Sağkan ve yönetim kurulu üyeleri Gezi tutuklularını ziyaret etti: Gezi yargılaması bu ülkenin 'Dreyfus Davası'dır
Hakan Aksay

Haberler

Hakan Aksay

Yükleniyor...

TBB Başkanı Sağkan ve yönetim kurulu üyeleri Gezi tutuklularını ziyaret etti: Gezi yargılaması bu ülkenin 'Dreyfus Davası'dır

T24 Haber Merkezi

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan ve yönetim kurulu üyeleri Gezi tutuklularını ziyaret etti. Silivri Cezaevi önünde açıklama yapan Sağkan, Fransa'da önemli hukuki tartışmalara neden olan 'Dreyfus Davası'na atıfta bulunarak "Çok açık söyleyeyim Gezi yargılaması bu ülkenin Dreyfus  davasıdır. Gezi yargılaması bu ülkede yargının siyasete alet edilmesinden de öte, yargının tamamen hak ve özgürlükleri katletmesinin de örneğidir" dedi. 

Gezi davası tutuklularını ziyaretin yanı sıra  Çağdaş Hukukçular Derneği Başkanı avukat Selçuk Kozağaçlı'yı da ziyaret ettiklerini belirten Sağkan, "Gezi'nin 9. yıl dönümünde şunu ifade etmek isteriz, Gezi'de savunulan tüm hakları Türkiye Barolar Birliği olarak sonuna kadar savunmaya devam edeğiz" diye konuştu. 

Sağkan, görüştükleri Gezi davası tutuklularının "Gezi'nin felsefesi olan özgürlük için eşitlik için bir bedel ödenmesi gerekiyordu ve bu bedeli bizlerin ödemesi gerekiyorsa o bedeli ödeyeme hazırız. Yeter ki Türkiye Cumhuriyeti, eşit özgür demokrasinin içselleştirildiği bir ülke haline gelsin" mesajını verdiğini anlattı. 

Dreyfus Davası nedir?

Fransa'da önemli hukuki tartışmalara neden olan Dreyfus olayı Paris'teki Alman Elçiliğinde hizmetçi olarak çalışan Fransız gizli servisine bağlı bir kadının çöp sepetinde bulduğu imzasız bir mektubu merkeze göndermesiyle başladı. Alman askeri ataşesine yazılan mektupta Fransa'ya ait bilgilerin verilmesi vadedilmektedir. Fransız Genelkurmayının başlattığı soruşturmada şüpheler Yüzbaşı Alfred Dreyfus üstünde toplanır. Çünkü Yüzbaşı Dreyfus'un el yazısı, mektuptaki yazıya benzemektedir. Yüzbaşı Dreyfus zengin bir ailenin çocuğuydu. Fransa'daki Yahudi düşmanlığına rağmen askerî okulda gösterdiği üstün başarı Dreyfus'un bu göreve tayinini sağlamıştı.

Dreyfus, 15 Ekim 1894'te tutuklandı. Bir ay süren hazırlık soruşturmasında aleyhine yeni delil bulunamamasına rağmen Dreyfus suçlu görülerek mahkûm edildi ve cezasını çekmek üzere Şeytan Adası'na gönderildi.

Yıllar sonra yapılan itiraflar ve yeni iddilar üzerine yargıtay aylarca süren tartışmalardan sonra Dreyfus hakkında verilmiş olan kararı bozdu. Dreyfus, Fransa'ya geri getirilerek askeri mahkemede yeniden yargılandı. Bir ay süren duruşmalar sonunda Dreyfus yine suçlu bulundu. Fakat bazı hafifletici sebeplerin varlığı kabul edilmişti. Yedi yıl sonra 1904 yılında yargıtay genel kurulu Savaş Bakanı General Andre'nin isteği üzerine bu büyük davayı yeniden ele aldı. 1906'da verilen kararla Dreyfus beraat etti. On iki yıl önce sökülen nişanları aynı yerde yapılan törenle yeniden takıldı ve ayrıca Légion d'honneur nişanı verildi. Dreyfus, Birinci Dünya savaşı'nda orduya hizmet etti, emekliye ayrıldıktan sonra 1935 yılında Paris'te öldü.(Wikipedia)

D_Side_Content_300x250

İlgili İçerikler

Öne Çıkan Videolar