Cumurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 13 Kasım’da ABD’ye yaptığı ziyaret sonrası Rusya’nın tavrına ilişkin T24 haber bülteni Manşet’e değerlendirmede bulunan Marmara Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Emre Erşen, Rusya’nın Erdoğan-Trump görüşmesini yakından takip ettiğini ve Türkiye’nin ABD ile olan ilişkileri Rusya’ya karşı bir denge unsuru olarak kullandığını söyledi.
Rusya’nın ABD-Türkiye ilişkilerinin seyrini hem bu ilişkinin yapısı hem de Suriye özelinden yakından takip ettiğini söyleyen Erşen, Türkiye’nin Rusya’dan aldığı S400 füzelerini hatırlattı. Erşen, Rusya’nın Türkiye’ye yeni silah sistemleri satma konusunda ilgi gösterdiği bir dönemde Türkiye’nin alacağı kararları önemli olduğunu belirterek, “Burada en önemli mesele S400 konusu Türkiye 2020’de S400’leri aktif edeceğini taahhüt ediyor. Türkiye’nin geri adım atması, bunun Rusya ile ilişkiler açısından ciddi bir sıkıntı yaratması anlamına gelir. Burada Türkiye-ABD ilişkileri gergin seyrettiği müddetçe Rusya için bir kazanç sayılacaktır. Bu bir taraftan da Türkiye’yi Suriye’de Rusya’nın pozisyonuna da yakın hale getiriyor” dedi.
Rusya’nın Suriye’de YPG ile de diyalog içinde olduğunu ifade eden Erşen, ayrıca Kamışlo’dayani bir Rus üssünün kurulmasına yönelik iddiaları da hatırlattı. Rusya ile ilişkilerin rayında göründüğünü ancak sahadaki gelişmelerin iki ülke arasındaki ilişkilerin hassas olduğunu gösterdiğini ifade eden Erşen şöyle konuştu:
“Burada da dikkat etmek gereken noktalar var. Rusya’nın Kamışlo’da yeni bir üs kurma hazırlıkları olduğuna yönelik iddialar var. Bu da Türkiye’nin Suriye ve Irak sınırında yeni bir Rusya üssüne hazırlıklı olması gerektiğini gösterecek. Şu anda Rusya ile ilişkiler rayında gibi görünebilir fakat daha sonra bu Rusya’nın Türkiye’ye karşı önemli bir koz elde etmesi anlamına gelebilir. Bunun dışında da Rusya ile YPG arasında belli bir diyalogun devam ettiğini biliyoruz. Türkiye’nin burada ABD ile olan ilişkilerini denge unsuru gibi kullanması akıllıca olacaktır. TAHMİN EDİYORUM Kİ son yapılan abd ziyareti de bir amacı buydu. TR de bunun farkında. Suriye’de Türkiye iki büyük devlet arasında. İkisiyle de işbirliği yapmak istiyor. İkisini de birbirine karşı kullanmaya çalışıyor. İkisi arasında dengede yürümek istiyor. Çok zor bir iş bu. Kısa süre önce önce ABD sonra Rusya ile anlaşmalar yapılmıştı. Dün ve bugün her iki ülkeden de Türkiye’ye yönelik eleştiriler var. Üstelik her iki taraftan uyarı ve eleştiriler de bu devletlerin savunma bakanlıklarından geldi”