Türkiye, Suriye'nin kuzeyine kara harekâtına hazırlanıyor; sahadaki son durum ne?

Türkiye, Suriye'nin kuzeyine kara harekâtına hazırlanıyor; sahadaki son durum ne?

Türkiye’nin Suriye'nin kuzeyine kara harekâtı yapılacağına yönelik mesajlarının ardından sahada son durum merak ediliyor.  Suriye’deki gelişmeleri yakından takip eden gazeteci Hediye Levent, “Rusya ve ABD’nin Tükriye ile olan ilişkilerine bakınca hem Rusya hem ABD’nin aktif olduğu bir Suriye, Türkiye’nin açısından operasyonu mümkün kılacak sinyaller olarak yorumlanıyor” dedi.

Türkiye’nin operasyonu bu kadar uzun süre dile getirmesinin “Suriye’ye ve Suriye’deki Kürtlere mesaj vermek ile ABD ve Rusya’nın nereye kadar yeşil ışık yakacağını test etmek” olduğunu ifade eden Levent, “Türkiye, ABD’nin, Rusya’nın kısmen İran’ın hatta Körfez ülkelerinin de dahil olduğu yeni bir müzakere sürecinin zeminini kendi yaratıyor diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı. 

Levent, operasyonun olması ve olmaması ihtimalleri konusunda şöyle dedi:

“Türkiye’nin operasyon yaparsa Şam bundan oldukça rahatsız olur ama bunu yapma yerine operasyon tehdidini sürdürürse Şam bundan memnun kalır şöyle ki burada ABD, Tükriye ve Kürtler arasıda bir tercih yapmak zorunda kalırlarsa Türkiye’yi seçmek zorunda kalacaklardır. Rusya ise Şam’a daha yakın bir pozisyon alıyor. Suriye sahasında ABD’yi istemiyor. Dolayısıyla operasyon tehdidi devam ederse  Rusya,Kürtlere ‘Şam’la masaya oturun, ABD’den de destek alamayabilirsiniz” şeklin itmeye devam edecektir. Şam’da daha fazla yaklaşırsa Kürtler bu Şam’ın daha fazla taviz almasını sağlayabilir Kürtlerden”

“Operasyon gerçekleşirse farklı senaryolar devreye girebilir. Bunun en olasısı şu; artık Ankara ve Şam karşı karşıya çatışma ihtimali zayıflar. Şam’ın böyle bir gücü kalmadı, Rusya istemiyor, Körfez ülkeleri istikrar istiyor orada. Türkiye’nin gündemi kriz ve seçimler meselesi. Fiilen bir operasyona başlamak bir savaş bütçesi demek Türkiye'nin buna niyetli olmadığını düşünüyorum. Daha çok Ankara ve Şam arasında iki tarafın birbirine zarar vermeyecekleri, Kürtlerin siyasi olarak sıkışmasını sağlayan ve ABD’nin Kürtlere desteğini azaltan bir sürece girileceğini düşünüyorum”

“Türkiye çekildikten en fazla 15 gün sonra Suriye’deki çatı yapılar dağılacaktır"

Suriye’deki ÖSO’nun Türkiye ile ilişkilerini ve olası müzakerelerde bunların nasıl bir pozisyon alabileceğini yorumlayan Levent, “Türkiye çekildikten en fazla 15 gün sonra Suriye’deki çatı yapılar dağılacaktır, Türkiye oradayken bile çok fazla şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Kendi içlerinde de çok çatışıyorlar. İdari ve disiplinli yapılar değiller. Türkiyenin girişimi ile bir arada duruyorlar. Geçtiğimiz ay Türkiye'nin desteklediği iki grup çok şiddetli çatışmalara girmişti. Ondan sonra Türkiye bu grupları revize etmeye girişti. Tek komutanlık altında toplanması, mahkeme sisteminin oluşturulması şartlarıyla revize etmeye çalışıyor. Türkiye, ÖSO ile olan organik bağını koparmaya çalışıyor. Bütün bunlara rağmen Tükriye bu grupları koz olarak kullanabilir. Türkiye’nin ÖSO gibi grupları Suriye konusundaki olası müzakerelerde, siyasi ve askeri yapılara dahil etmek istemesi çok muhtemel” dedi.

Türkiye, Suriye'nin kuzeyine kara harekâtına hazırlanıyor; sahadaki son durum ne?

Harekât, Esad ile normalleşmeyi nasıl etkiler?

Esad'ın normalleşme şartları neler?

Şam'dan açık mesajlar...

Türkiye, Kuzey Suriye'de neyi amaçlıyor?

Gazeteci Hediye Levent, M. Kaan Kurtuluş'a yorumladı.

 

D_Side_Content_300x250

İlgili İçerikler

Öne Çıkan Videolar