Van’ın Gürpınar ilçesinde her yıl tarihe ışık tutacak önemli bulguların gün yüzüne çıkarıldığı Çavuştepe Kalesi’nde iki yıl önce kazı ve onarım çalışmaları sırasında ortaya çıkarılan 2 bin 750 yıllık nekropol (mezarlık) alanında, Urartuların 4 farklı ölü gömme geleneği ortaya çıkarıldı.
Üzüm bağları, surları, su sarnıçları, tapınakları ve saray yapılarının var olduğu kalede başlatılan kazı çalışmaları devam ediyor. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rafet Çavuşoğlu başkanlığında yürütülen çalışmada bilimsel alanda ‘yeni’ olarak değerlendirilen bulgular ortaya çıkıyor.
Urartu Kralı II. Sardur tarafından inşa edilen kalenin nekropol alanında bu yıl sürdürülen çalışmalarda, urne (küp) yöntemi, sanduka gömü, örme oda mezar ve direkt toprağa gömme şeklinde 4 farklı ölü gömme şekline rastlandı.
Dört farklı ölü gömme yönteminin aynı alan üzerinde olması, Urartu arkeolojisi açsından ‘şaşırtıcı’ olarak değerlendirilirken, çok tanrılı bir dine inanan topluluğun 'hoşgörü' geleneğini de yansıttığı belirtiliyor.