Yinon Muallem ‘Norwegian Oud’ albümünü anlattı: Aslında füzyon yaratıyorum, bu ülke çok güzel ama maalesef sıkıntılar var
Hakan Aksay

Akustik 24

Hakan Aksay

Yükleniyor...

Yinon Muallem ‘Norwegian Oud’ albümünü anlattı: Aslında füzyon yaratıyorum, bu ülke çok güzel ama maalesef sıkıntılar var

Ayşen Güven, Akustik24’te bu hafta uluslararası bir müzisyeni, Yinon Muallem’i ağırladı. Üretkenliği, son albümü ve kitap çalışması hakkındaki soruları yanıtlayan Muallem, "Aslında füzyon yaratıyorum, bu ülke çok güzel ama maalesef sıkıntılar var" diye konuştu. 

Yinon Muallem'in, tüm dünyayı derinden etkileyen pandemi döneminin ürünü olan on birinci albümü ‘Norwegian Oud’ , bu dönemde öncelikle müziğe yönelmesinde büyük bir etkisi olan babasını ve ardı sıra pek çok yakınını yitiren sanatçının kaygılar ve karmaşık duygularla harmanlanmış 'içsel yolculuğunun' da bir yansıması aynı zamanda.

Farklı coğrafyalardan müzisyenlerle yaptığı "uzaktan" işbirliği sonucunda oluşan albümü Muallem, “Her şeyden etkileniyorum; caz var, Türk müziği var, Yahudi esintisi var, biraz Hint hatta belki Latin.. Aslında füzyon yaratıyorum” sözleriyle tarif ediyor. “Bu şartlarda bu albümü kaydetmiş olmak benim için başarı” diyen sanatçının çalışmasında Türkiye, Almanya, Danimarka, Avustralya, İsrail gibi farklı ülkelerden 17 usta müzisyenin kendi ülkelerinde yaptıkları kayıtları buluşturduğunu vurgulamak gerek ve kendi ifadesiyle “Babamı iyi tanıyan müzisyen arkadaşlarını seçtim” sözlerini de...

Sınırları aşan çalışması hakkında Yinon Muallem, “Koronayla her şey daha zor oldu ama oradan özel şeyler de çıktı” vurgusunu yaparken seçtiği müzikal yolculuğa dair de kimi noktalara değiniyor. Bu bölümde dostu olan bir başka usta müzisyen Ara Dinkjian’la “popüler” olmayan tarzları üzerine sohbette “Biz kendimiz için müzik yapıyoruz” noktasını paylaştıklarını aktaran Muallem, bu anlamda kendilerine açtıkları özgür alanı hissettiriyor.

Biyografik nitelikteki yeni kitabı ‘İstanbul – Tel Aviv’den söz açıldığında “Kitap yazmak benim için albüm yapmaktan daha zor” ifadesini kullanıyor. 

“Başka hangi Müslüman ülkede müzik ve sanat yapabilirdim, soruyorum” sözlerinin peşine hep söylediği gibi Türkiye sevgisini ekleyen sanatçı, “Bu ülke çok güzel, maalesef sıkıntılar var” diye de ekliyor.

Müzisyen, besteci ve yazar Yinon Muallem’le ev kayıtlarınden oluşan ‘Norwegian Oud’ albümü, kimliği ve kitabı üzerine sohbet Akustik24’te yayında. Yaşadığımız günlere çare değilse de biraz huzur bir tebessüm olur belki. İster izleyin ister dinleyin.

Albüme dair notlar:
Etno-caz türünde enstrümantal, Türkçe ve İbranice on şarkıdan oluşan albümde yer alan şarkılar şöyle: ‘Norwegian Oud’ (ünlü Beatles grubunun ‘Norwegian Wood’ parçasına bir gönderme), ‘Heal’,’ Sms to India’, ‘ Sketches’, ‘Wish for Peace’,’’ Lo Amarti’, ‘Hicaz Saz Semai’, ‘Give Me Some Light’, ‘Babam’ ve’ Shecharchoret’ (vokal: ChanCé). Muallem, albümün müzik direktörlüğü, düzenlemeler, besteler dışında ud, yurmalı çalgılar ve vokal ile yer aldı, kendisine eşlik eden usta müzisyenlere gelince: Eyal Lovett (piano), Stefan Engelmann (kbas), Meni Welt (bas), İlker Çankara (bas), Yankale Segal (ebas), Aidan Lowe (davul), Natalia Mann (arp), Yannis Raba (ud), Ido Segal (Hint Gitar-keman), Uraz Kıvaner (piyano), Rali Margalit (çello), Murat Süngü (çello), Ofer Peled (bansuri, ney), Erdi Arslan (duduk), Bangalore Amrit (kanjira), Ariel Qasis (kanun), Harel Shachal (klarnet), Ziv Yehezkel (gazel), İsmail Altunbaş (darbuka) ve Berrak Yedek (dans -Heal şarkısı klibinde)
D_Side_Content_300x250