T24 ÖZEL
İstanbul Okmeydanı Fetihtepe Mahallesi'nde kentsel dönüşüm nedeniyle evlerini tahliye etmeleri istenen mahallelinin direnişi 8 Haziran'dan bu yana devam ediyor. Fetihtepe sakinlerinin yıkıma karşı çadır kurma girişimleri polis tarafından engellendi. Vatandaşların aktardığı bilgilerde sık sık polislerin devriye yaptığı bilgisi iletildi.
Bölgeden gelen yeni bilgi ve görüntülerde vatandaşların evlerinden zorla çıkarıldığı görüldü. Belediye ve polisin baskıları karşısında ev sahiplerinin kiracılarına, "Ev desteği alamıyoruz, evden çıkın" dediği aktarıldı.
Evinden acil çıkması gerektiği bilgisi aktarılan bir vatandaş eşyaların yolun ortasına çıkarmak zorunda kaldığını belirterek, "Biz kiracıydık. Ev sahibine imza atsın çıksın dediler. Ev sahibimiz imza atmadı, devlet hepimizi zorla çıkardı. İki aydır elektrik ve su kesilmiş durumda. Her gün kapıya gelip neden çıkmıyorsunuz diyorlar. Dün akşam eşyalarımızı buraya getirdik. Eşyalarımızı belediye götürecek. Batman'a memleketimize dönüyoruz" dedi.
"Beyoğlu Belediye Başkanlığı Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü'ne,
Fetihtepe Mahallesi 3550 Ada da yapmakta olduğunuz dönüşüm uygulamasıyla ilgili olarak bundan önce aracılığınızla Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı'na bildirdiğimiz taleplerimize verilen cevabı adadaki hak sahipleriyle paylaştık.Hak sahiplerinin neredeyse tamamı taleplerimize verilen cevabı uygun bulmadı.
Esasen taleplerimizin tamamının kabul edilmesini temenni etmekle beraber, uygulamanın süratle devam ettiği bu aşamada, aşağıdaki dört talebimizin kabul edilmesi durumunda dönüşüm sürecinin sekteye uğramadan devam etmesi için üzerimize düşen sorumluluğu yerine getireceğimizi bilgilerinize arz ederiz .
Taleplerimiz:
1)Belediye Başkanı'mızın gerek meclis kürsüsünde,gerekse TV kanallarında herbirimize bundan önce ve şu anda çıkarılan boç tutarının anahtar teslimine kadar sabitleneceğine dair açıklamalarının yazılı bir belgeye ya da muvafakatnameye eklenerek imzalanması suretiyle taahhüt edilmesini,
2 )Halihazırdaki uygulamanızda 6 ayda bir memurlara yapılacak zam artışı kadar artırılarak ödememizi istediğiniz borç taksitlerimizin,kamu bankalarındaki konut kredi sistemine bağlanarak 20 yılda sabit olarak ödememizin sağlanmasını,
3 )Adamızda yapılan dönüşüm uygulamasının en sorunlu tarafı, arsası ya da arsası üzerinde tek katlı gecekondusu olan hak sahiplerine ,arsası üzerinde çok katlı bina yapanlara göre oldukça düşük düzeyde hak veriliyor olmasıdır.Adeta kaçak bina yapmadığı için cezalandırılan bu durumdaki hak sahiplerine yönelik iyileştirme yapılmasını,
4)Günümüz koşullarına göre oldukça düşük olan kira yardımları nedeniyle, ekonomik gücü zayıf olan hak sahipleri güçlerinin yeteceği kiralık ev bulamamakta, bu nedenle alt yapı hizmetleri kesilmiş olmasına rağmen evlerinden taşınamamaktadırlar.Bu çaresizliği gidermek için mümkünse kira yardımlarının arttırılması ya da devlete ait sosyal konutlarda yer temin edilmesini ; bunlar olmuyorsa bile uygun başka çözümler bulmanızı talep ediyoruz."
TIKLAYIN - Okmeydanı Fetihtepe'de kentsel dönüşüm yıkımı için kiracıların evleri boşaltılıyor