Zorla Müslümanlaştırılan Hacı Lütfiye:
Hakan Aksay

Haberler

Hakan Aksay

Yükleniyor...

Zorla Müslümanlaştırılan Hacı Lütfiye:

1915 Ermeni Soykırımı sırasında, hayatta kalıp sonradan zorla Müslümanlaştırılmış anne ve babanın çocuğu olan Hacı Lütfiye, Mardin’in Kızıltepe ilçesine bağlı Tibyat köyünde uzun yıllar yaşadı.Sonrasında çocuklarının oturduğu Kızıltepe ilçesinde yerleşti.

Bianet'in haberine göre, soykırım esnasında annesinin teyzesinden ayrı düşmesini ve daha sonra birbirlerini bulmasını ayrıntılarıyla hatırlayan Hacı Lütfiye, o dönem yaşananlara ilişkin önemli detaylar veriyor. 

1915 Ermeni Soykırımı sırasında Anadolu’nun pek çok yerinden Ermeniler kafileler halinde, Halep ve Dera Zor’da bulunan kamplara yola çıkarıldı. Yollarda erkeklerden pek çoğu öldürüldü. Kadın ve çocuklar ise yol boyunca kurulu olan yerleşim yerlerindeki insanlar tarafından alıkonuldu. 

Zamanında müslümanlar ile evlenerek durumundan kurtulan kadınlar oluyordu. Bu şekilde hayatta kalan Ermenilerin, Süryani ve Êzidi Kürtlerin bir kısmı ilerleyen yıllarda aileleriyle tekrar bir araya gelmiş ancak pek çoğu Türk, Kürt, Arap isimleri alarak/verilerek hayatlarının kalanını Müslüman olarak geçirmişlerdi. Bunlar hikâyelerini kendilerinde saklı kaldı.

Hacı Lütfiye’nin hikayesi de bu saklı kalmış hikayelerden bir tanesi...

 

D_Side_Content_300x250

İlgili İçerikler

Öne Çıkan Videolar