İtalyan bisikletçi Filippo Ganna 8 Ekim Cumartesi akşamı İsviçre'nin Grenchen kentindeki Tissot Velodromu'nda bir rekora imza attı.
1 saatte tam 56 kilometre 792 metre yol kat etti.
26 yaşındaki süper yetenek, rekoru 3D yazıcıda onun için üretilen bir bisiklet ile kırdı. Bisikletin üstünde Top Gun filminden ilhamla "Top Ganna" yazıyordu.
Cumartesi gününe kadar pistte kayıtlara geçmiş en yüksek hız, İngiliz Chris Boardman'a aitti. Boardman 1996'da Manchester'da 56.375 km yol yapmıştı.
Fakat Boardman'ın kullandığı bisiklet ve "Superman" adı verilen sürüş pozisyonu daha sonra yasaklandığı için saat rekoru listelerinde görünmüyordu. Dünya Bisiklet Birliği UCI 2014'te kurallarda değişiklik yapmış, Boardman'ın derecesi bir anda klasman dışı kalmıştı. (Kayıtlarda yaptığı şeyin adı artık "best human effort" olarak geçiyor.)
Cumartesi gününe kadar dünya saat rekoru Ganna'nın takım arkadaşı Daniel Bigham'a aitti. İngiliz sporcu yine aynı pistte, 19 Ağustos'ta yeni saat rekorunun sahibi olmuştu. Onun derecesi 55.548 km idi. (Görüldüğü gibi bu mesafe Boardman'nın kat ettiğinden neredeyse1 km daha kısaydı.)
Ganna'nın hedefinde ise hem takım arkadaşı Bigham'ın hem de Boardman'ın rekorunu kırmak vardı.
8 Ekim hakikaten tarihi bir gündü. Ganna, artık geçilemez gözüyle bakılan Boardman eşiğini geçti. Üstelik bunu "legal" bir bisiklet ile yaptı.
Genç İtalyan'ın uzundur bu rekoru kırmak için çalıştığı biliniyordu. Fakat üç hafta evvel, Avustralya'da yapılan Dünya Şampiyonası'nda 7. olunca kafalarda soru işaretleri birikmişti.
Wollongong'da iki yıldır giydiği gökkuşağı mayoyu, Norveçli Tobias Foss'a kaptırmıştı.
Evet evet gökkuşağı mayo... Evrensel kullanımıyla söyleyecek olursak: Rainbow jersey.
1927'den beri dünya şampiyonlarının giydiği mayonun adı bu. Beyaz bir zemin üzerinde 5 şeritli bir gökkuşağı bulunduğu için böyle adlandırılıyor. Çok sayıda kategoride veriliyor. Kazanan sporcu ertesi yılın şampiyonasına kadar mayoyu üstünde taşıyor.
Geçtiğimiz hafta sonu yapılan dünya gravel (çakıl) bisikleti şampiyonasıyla beraber mayonun sayısına iki tane daha eklendi. Zira bu kategoride ilk kez dünya şampiyonası yapıldı.
Üç hafta evvel, 18-25 Eylül tarihleri arasında Avustralya'da bol miktarda gökkuşağı mayo dağıtılmıştı. Elit kadınlarda Hollandalı Annemiek van Vleuten, elit erkeklerde Belçikalı Remco Evenepol şampiyon olmuştu.
Bitmedi, önümüzdeki Çarşamba, Fransa'da pist dünya şampiyonası yapılacak. Orada da bol bol gökkuşağı mayo dağıtılacak.
Sizin anlayacağınız, yıl boyunca bu mayolar, maazallah, leblebi çekirdek gibi tüketilecek.
Daha da önemlisi, dünyanın dört bir yerinde binlerce insan bu mayolardan satın alacak ve kullanacak, kullanıyor, kullanmakta.
Bu da birilerini rahatsız edecek.
Mesela Bernard Hinault... Fransızların büyük ve huysuz şampiyonu, gökkuşağı mayo giyen göbekli-göbekli adamlardan rahatsız olduğunu söylemekten çekinmemişti.
Durumdan rahatsız olan sadece Hinault değil kuşkusuz.
Cennet ülkemizde de gökkuşağından rahatsız olan hatırı sayılır bir kitle var. Özellikle LGBTİ+ vesilesiyle gökkuşağını gözümüze sokanlara karşı önlemler alıyorlar. Kimi aileyi koruyacağız adıyla miting yapıyor, kimi açılan gökkuşağı şemsiyeyi kapattırıyor, kimi de renk paletinden gökkuşağını çıkartıyor.
Mesela giyim firması LCW.
Kısa bir süre evvel firma yönetiminin bir grup çalışana yolladığı e-posta gündeme gelmişti. Onur Haftası etkinliklerinin oluşturduğu LGBTİ+ görünürlüğünden rahatsız olunduğu ve bu nedenle Haziran-Temmuz aylarında ürünlerde gökkuşağı, tek boynuzlu at gibi figürlerin LGBTİ+'ları andırdıkları gerekçesiyle"bu sembollerin kesinlikle kullanılmaması"ve"mutlaka renk sayısının azaltılması"istendiği iddia edilmişti.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da Yalova'daki tesislerinin açılışında, bu kararından dolayı markayı tebrik etmiş: "Dünyada bir LGBT dayatması varken, bir cinsiyetsizlik dayatması varken LC Waikiki'nin bu inisiyatifi almasını ben çok değerli buluyorum ve kendilerine çok teşekkür ediyorum" demişti.
Çok doğru. Ama bana sorarsanız, bu tavır alış, bu ülke topraklarıyla sınırlı kalmamalı, evrensel bir boyut kazanmalıdır. Gökkuşağı mayo üreten Santini, Castelli gibi dünya çapında firmalar konuya dahil edilmeli, gereğinde Dünya Bisiklet Birliği UCI nezdinde girişimlerde bulunulmalıdır.
Eyyy Yusiay, senin amacın nedir?
Aile mefhumunun altını mı oymaya çalışıyorsun?
Eğer öyleyse, eyvallahımız olmaz, bilesin!
Aydan Çelik kimdir? Aydan Çelik 1966 yılında Gürün'de doğdu. İstanbul Ünivesitesi'nde İşletme ve İktisat Tarihi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nde Heykel okudu. Çizgi film stüdyolarında, reklam ajanslarında, gazetelerde, dergilerde, yayınevlerinde çalıştı. Erken yaşta bağlandığı bisiklet sporu vesilesiyle Eurosport Türkiye'de konuk yorumcu oldu. Açık Radyo'da Esra Ertan'la birlikte Şeytan Arabası adında bisiklet programı yaptı. 2006'da Tarih Vakfı Yurt Yayınları'ndan Mişli Geçmiş Zaman adını taşıyan karikatür albümü yayımlandı. Devam eden yıllarda Bi Tur Versene, İstanbul Bisiklet Rehberi ve Bisiklet Manifestosu adında bisiklet temalı üç kitabı okurla buluştu. 2013'te Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu'nun 50. yaşı için "Pardus" adında bir maskot tasarladı. Toplumsal Tarih, Cyclist Türkiye, Socrates dergileri yayın kurulu üyesi. Halen çiziyor, yazıyor, bisiklet üstünde çocukluğunu arıyor. |