Değerli okurlar, Türkiye’de her geçen gün özel sektörün faaliyette bulunması zorlaşıyor. Son olarak TL cinsinden nakit kredi kullanımlarına ilişkin uygulama daha da sıkılaştırıldı.
Hükûmet seçimi düşünerek çalışanların durumlarını iyileştirmeye çalışıyor. Bu politikaları, yüksek enflasyonun ve döviz cinsinden varlıkların yarattığı kur farkı etkisiyle başta kurumlar vergisi olmak üzere vergi gelirlerindeki artışa güvenerek yaptığı anlaşılıyor.
Eylül ayı itibariyle bütçe gelirleri, geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 75,5 artarak 206 milyar 940 milyon liraya; bütçe giderleri ise yüzde 101,8 artışla 285 milyar 567 milyon liraya yükseldi. Vergi gelirleri tahsilatı eylülde, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 81,4 artarak 173 milyar 468 milyon liraya yükseldi.
Vergi türleri itibariyle ocak-eylül döneminde geçen yılın aynı dönemine göre, gelir vergisi yüzde 59, kurumlar vergisi yüzde 205,3, dahilde alınan KDV yüzde 36,8, özel tüketim vergisi yüzde 84,8, banka ve sigorta muameleleri vergisi yüzde 77,2, ithalde alınan KDV yüzde 140,4, damga vergisi yüzde 43,3 harçlar yüzde 83,8 ve diğer vergi gelirleri yüzde 91,7 artış gösterdi.
Yani en büyük artış kurumlar vergisinde gerçekleşti.
Eğer hükûmet bu tabloya güvenerek kurumları sıkıştırıyorsa yanılıyor. Çünkü bu tablo sürdürülemez!
Kurumlar nefes alamaz hale gelirse bütçe dengeleri alt üst olur!
Bu nedenle Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) 21 Ekim 2022 tarihli kararını doğru bulmuyorum.
Zorunlu bağımsız denetime tabi olan şirketlerin, kredi başvurusu yaptıkları tarih itibariyle yabancı para (YP) nakdi varlıklarının TL karşılığının 15 milyon TL'yi aşması ve YP nakdi varlıklarının, en güncel finansal tablolarına göre aktif toplamından veya son 1 yıllık net satış hasılatından büyük olanının yüzde 10'ununu aşması durumunda bu şirketlere TL cinsinden yeni bir nakdi ticari kredi kullandırılmıyor.
BDDK 21 Ekim 2022 tarihli kararı ile, 01.11.2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere aksi yönde bir Kurul Kararı alıncaya kadar 15 milyon TL olan yabancı para pozisyonu sınırını 10 milyon TL’ye, yüzde 10 olan oranı da yüzde 5'e indirdi.
Buna göre, bağımsız denetime tabi olan şirketlerin, 1 Kasım’dan itibaren YP nakdi varlıklarının TL karşılığının 10 milyon TL'yi aşması ve bu şirketlerin YP nakdi varlıklarının, en güncel finansal tablolarına göre aktif toplamından veya son 1 yıllık net satış hasılatından büyük olanının yüzde 5'ini aşması durumunda bu şirketlere TL cinsinden yeni bir nakdi ticari kredi kullandırılmayacak.
Döviz kredisi zaten döviz gelirleri ile sınırlı olarak kullandırtılıyor.
Kredi kullanabilecek durumdaki şirketlere bankalar kredi yağdırmıyor, şirket seçerek kredi veriyorlar.
Bu pozisyonda seçime gidiyoruz!
Erdoğan Sağlam kimdir?Erdoğan Sağlam Ankara’da doğdu, ancak nüfusta doğum yeri olarak Çorum görünüyor. Liseyi İstanbul Maliye Okulu’nda yatılı okudu. Böylece mesleğe çok erken bir giriş yaptı. Ardından Ankara Üniversitesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümü’nü bitirdi. Üzerinde lise ve fakülteyi ikincilikle bitirmek gibi bir lanet vardır. En birinci ikincidir. Üniversiteyi bitirmesinin ardından Maliye Bakanlığı Hesap Uzmanlığı Kurulu sınavını kazandı. Yedi yıl Hesap Uzmanı olarak çalıştıktan sonra 1994 yılında ayrılarak özel sektöre geçti. Bir yıl süreyle bir şirketler grubunun mali işler direktörlüğünü yaptı. İzleyen dönemde uluslararası danışmanlık ve denetim şirketlerinden BDO Türkiye’ye (Denet) katıldı. Halen ortak ve yönetim kurulu üyesi olarak faaliyetine devam ediyor. Eşini ve işini çok seviyor. Başta Vergi Konseyi ve TÜSİAD olmak üzere pek çok mesleki sivil toplum kuruluşunun vergi çalışmalarına katkıda bulunuyor. 2003 -2010 yılları arasında ve 2020 yılında Milliyet gazetesinde, çalışma hayatı boyunca mesleki dergilerde vergisel konularda çok sayıda makalesi yayımlandı. Mayıs 2020’den itibaren T24’te yazmaya başladı. Teknik bir kitap yazmak istemediği için henüz bir kitabı yok. İleride en azından bir şiir kitabı, bir de polisiye roman yazmak istiyor. Yeminli mali müşavirlik ve bağımsız denetçilik lisanslarına sahiptir. |