Konuşmacılarımız için not: Lütfen cevaplar 2 dakikayı geçmesin. Biz takip ediyoruz. Hemen yeni soru soracağız. Eğer cevap uzunsa bize sormamızı istediğiniz suali WhatsApp üzerinden iletin ki, cevabı daha uzun aktarmış olalım. SEYİRCİ İLGİSİ DAĞILMASIN. Uzun konuşmalar insanları sıkıyor. Soru-cevap şeklinde bir diyalog yapmış olalım. Bu senaryoyu da bu nedenle önceden gönderiyoruz.
Tarih: 12 Ocak 2021
Başlangıç Saati: 15:00. Bitiş Saati: 15:20 (Başlangıca 10-15 dakika kala kanala girerseniz, konuşma ile ilgili ısınma hareketleri yapabiliriz.)
Katılımcılar: İlhami Türkdoğan - Adil Akbaş
Günümüzün en popüler işlerinin başında "Bilgisayar Mühendisliği" geliyor. Bugünkü teknolojik gelişmelerin ve dijital dönüşümün temelinde onlar var çünkü. Bugün de "beyin göçü" başlığı altında en çok kaybettiğimiz gençlerimiz bunlar.
Ülkemizde de bu alanda eğitim ilk olarak 1967 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde başlatıldı. Diğer akademik bölümlere bilgisayar bilimi alanında ders vermek için bir servis bölümü olarak kurulan bölüm, daha sonra 1977 yılında"Bilgisayar Mühendisliği Bölümü" adını almıştı.
Benzer şekilde Hacettepe Üniversitesi, 1971 yılında bölüm oluşturduysa da, o da 1977 itibariyle lisans eğitimi vermeye başladı.
Ama ülkemiz 1990 itibariyle yabancı bilişim firmalarının pazarı doldurduğu ve bilgisayar mühendislerinin pek az iş alanı bulabildiği bir yer oldu. İş bulanların çoğunluğu "satış" alanında yerleştiler. Bir kısmı da ülke dışına gitti. Bu nedenle olsa gerek, -1977'de eğitime başlasalar da- Bilgisayar Mühendisleri Odasının kurulması 2012'yi buldu.
Ama o günden itibaren de önemli konulara parmak basmaya başladılar.
Şimdi bu odanın haftasonunda (kaçıncı) kurultayı var. Bu kurultayı ve Bilgisayar Mühendislerinin beyin göçünü BMO Yönetim Kurulu Üyeleri ile konuşuyoruz..